MÜNCHEN:– Motivet og bakgrunnen for skytingen er fortsatt uklart, sier Münchens politimester Hubertus Andrä på en pressekonferanse natt til lørdag.

18-åringen, som hadde bodd i München i minst to år, var ikke kjent av politiet fra før. Politiet har foreløpig få opplysninger om ham.

Politiet mener den unge mannen handlet alene.

Drepte minst ni

Gjerningsmannen drepte minst ni personer. I tillegg ble 21 personer ført til sykehus. Ifølge politiet var 16 av disse såret eller skadd.

– Tre av de sårede har så alvorlige skader at de anses for å være i livsfare, sier politimesteren. Det skal være barn blant de sårede og ungdommer blant de drepte, melder DPA.

Andrä kom ikke med noen ytterligere opplysninger om de drepte. Arbeidet med å bekrefte identiteten deres og varsle de pårørende pågår fortsatt, sier han.

Tok sitt eget liv

Opplysninger fra vitner om to personer som hadde kjørt raskt fra åstedet, gjorde at politiet til å begynne med jobbet ut fra at det kunne være opptil tre gjerningsmenn.

– Da vi fikk kontakt med disse personene, kunne de sjekkes ut av saken, forklarer Andrä.

– I løpet av etterforskningen har vi funnet en person som har tatt sitt eget liv. Det dreier seg etter all sannsynlighet om gjerningsmannen, som i henhold til det vi vet så langt, handlet alene, skrev politiet på Twitter før pressekonferansen.

Gjerningsmannen ble funnet omtrent en kilometer fra åstedet klokken 20.30. Politiet sier de opprettholder sperringene og vil sikre spor når det igjen er dagslys i München.

– Trist og målløs

Andrä sier fredagen uten tvil er den vanskeligste han har opplevd i sin tid som politisjef i den sørtyske byen og en av de verste i løpet av over 40 år i tjeneste.

– Man blir trist og målløs, og tankene mine går til ofrene og de pårørende, sa Andrä på pressekonferansen.

Litt før klokken 18 fikk politiet de første meldingene om skyting ved en fast food-restaurant ved kjøpesenteret Olympia nordvest for München sentrum.

Myndighetene ba folk holde seg innendørs, og kollektivtrafikken i byen stanset i flere timer. Først klokken 1 om natten begynte den å gå igjen.

– Vår prioritet var hele tiden å sørge for sikkerheten i München. At vi stengte kollektivtrafikken hang også sammen med at det kom inn mange meldinger om mulige skyteepisoder flere steder i byen, også på offentlige transportmidler, forklarer han.

Store deler av byen var sperret av.

Utrygge

– Alle nødanropene vitner om at mange følte seg utrygge. Da vi sjekket dem, viste det seg heldigvis at ingen av de andre nødanropene som kom inn, var reelle, sier Andrä.

Han sier flere personer kom til byens politistasjon for å søke tilflukt.

Politimesteren sier til sammen 2.300 personer fra nødetatene ble satt inn i den omfattende operasjonen. Både lokalt og regionalt politi deltok sammen med nasjonale spesialstyrker. Også spesialpoliti fra Østerrike var involvert.