SINGAPORE: Det ble et historisk håndtrykk mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore. Trump sier de to vil løse et stort problem.

De to lederne kom fra hver sin side på en rød løper ved Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore like etter klokka 3 natt til tirsdag norsk tid. Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

Etter det drøyt 40 minutter lange møtet på tomannshånd kom Trump og Kim ut på balkongen på hotellet. Journalister stilte spørsmål mens de sto utenfor møtelokalet, uten å få svar. Deretter ventet en lunsj med utvidet selskap fra de to delegasjonene.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier president Trump at de kommer til å «løse et stort problem, et stort dilemma".

– Ved å jobbe sammen, vil vi ta oss av dette, sa Trump.

USAs utenriksminister Mike Pompeo, Trumps stabssjef John Kelly og sikkerhetspolitisk rådgiver John Bolton var blant dem som var til stede under lunsjen.

 

Historisk håndtrykk

Med nordkoreanske og amerikanske flagg i bakgrunnen kom det etterlengtede håndtrykket. En kort passiar mellom de to og posering for fotografene var over på få sekunder før de to gikk sammen før møtet. Der hadde lederne en samtale, kun med tolker til stede.

Trump og Kim satte seg ned i hver sin stol foran pressen like før de gikk sammen i møtet. Der ga Trump uttrykk for at han spår et storartet forhold med Kim.

– Vi kommer til å få et veldig godt forhold, jeg er ikke i tvil, sa Trump til journalistene under den korte seansen.

Kim sa via sin oversetter at det «var ikke lett å komme seg hit» og at «det var hindringer på veien, men vi overkom dem, og i dag er vi her».

 

Ventetid

Trump har på forhånd sagt at Kim bare får denne ene sjansen. Den amerikanske presidenten har hevdet at han bare ville trenge ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

Nå venter en hel verden på hva de to lederne får ut av dagens møte, om Nord-Korea vil love nedrustning i bytte mot økonomisk hjelp og sikkerhetsgarantier.

For den nordkoreanske lederen er toppmøtet med en sittende amerikansk president i seg selv en seier, og Nord-Koreas vei ut av isolasjonen har skutt fart i det siste.

 

På vei til signering

USAs president Donald Trump opplyser at han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil signere et uspesifisert dokument om kort tid, melder nyhetsbyrået AP.

Etter lunsjen med Kim kom de to gående sammen ut fra Capella Hotel, og Trump fortalte til pressen at møtet gikk "bedre enn noen kunne forvente".

– Nå er vi på vei til en signering, sa Trump til pressen utenfor hotellet på øya Sentosa.

Trump sa også at det var gjort stor framgang under møtet og kalte det "fantastisk".

Mens de to lederne vandret utenfor hotellet, lot Trump Kim få titte inn og se hvordan det så ut inne i presidentlimousinen.

Etter uttalelsen gikk de to hver til sitt, men de vil bli værende på området for signering senere.

– Atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart

Innholdet i dokumentet er foreløpig ikke kjent. Under den korte signeringsseremonien beskrev Trump dokumentet som "ganske omfattende" og "veldig viktig".

Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklært at verden vil se en stor forandring, og at han og Trump har besluttet å legge fortiden bak seg. Dokumentet de har undertegnet, er historisk, ifølge Nord-Koreas enehersker.

Trump sa at han absolutt kan tenke seg å invitere Kim til Det hvite hus. Presidenten sa også at han og Kim har utviklet et spesielt bånd.

– Begge sider kommer til å bli imponert over resultatet, framholdt Trump.

Toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore tirsdag er det første møtet noen gang mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Også før signeringen gjorde Trump det klart at han var godt fornøyd med samtalene med Kim.

– Virkelig, veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa presidenten.