Helt på vippen

PÅ TINGET? På dagens måling er  Sveinung Stensland (H), Geir Toskedal (KrF) og Hege Haukeland Liadal (Ap) inne på Stortinget, men for Stensland skal det lite til før han vippes ut. Foto: Harald Nordbakken

PÅ TINGET? På dagens måling er Sveinung Stensland (H), Geir Toskedal (KrF) og Hege Haukeland Liadal (Ap) inne på Stortinget, men for Stensland skal det lite til før han vippes ut. Foto: Harald Nordbakken

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

En rykende fersk partimåling for Rogaland viser at under 400 stemmer skiller Høyres Sveinung Stensland fra Senterpartiets Geir Pollestad i kampen om plass på Stortinget.

DEL

VALG 2013: Det går mot en skikkelig valgthriller der den som klarer å mobilisere godt denne helga kan bli belønnet med plass på Stortinget.

Respons' septembermåling, tatt opp i perioden 31. august –4. september for Aftenbladet og Haugesunds Avis, viser store bevegelser i Rogaland, særlig på borgerlig side.

Kristelig Folkepartiet får et av sine beste resultater på lenge med en oppslutning på 13,4 prosent. Det er 2,1 over stortingsvalget i 2009 og gir både Olaug V. Bollestad fra Gjesdal og Geir Toskedal fra Karmøy stortingsplass – om valgresultatet blir noe i nærheten av dette.

Bakgrunnstallene viser at KrF har klart å mobilisere godt, særlig i Sør-Rogaland, og i øyeblikket har de mest lojale velgerne.
På målingen svarer nesten 85 prosent av dem som stemte på KrF ved kommunevalget i 2011, at de vil gi sin stemme til partiet også ved valget mandag.

Høyre tilbake

For det største partiet på borgerlig side peker pila den andre veien.
Høyre får på barometeret, som er basert på 800 intervjuer, en oppslutning på 29,4 prosent, en tilbakegang på 4,2 fra en tilsvarende måling i august, men hele 9,9 prosent over valgresultatet for fire år siden.

På partimålinger både i mars, juni og august i år har den nye rogalandsbenken på Stortinget hatt fem representanter for Høyre. Slik er det også på dagens barometer, men marginene skrumper inn.

Under 400 stemmer skiller Senterpartiet og Geir Pollestad fra å ta 5. mandatet til Sveinung Stensland fra Haugesund.
Haugesund Høyres drøm om for første gang å ha to representanter i nasjonalforsamlingen samtidig, kan ryke på målstreken.
Stortingsrepresentant Arve Kambe er på sikker 3. plass, mens fylkesleder Sveinung Stensland er veldig nær en plass som 1. vara til Stortinget.

Styrker stillingen

Fremskrittspartiet gjorde et brakvalg i Rogaland i 2009 og ble det største partiet med 26,5 prosent oppslutning. Det ga fire plasser på Stortinget.

På Respons-barometeret i forrige måned fikk Frp 16,0 prosent og to mandater.
Nå får Frp 17,3 prosent og ville med det sikret at også varaordføreren på Kvitsøy, Roy Steffensen, kom inn. De to første plassene på stortingsvalglista er det Solveig Horne fra Sola (og Etne) og Bente Thorsen fra Karmøy som har.

For mulig regjeringspartner Venstre ser det adskillig mørkere ut. Venstre dupper ned til 3,2 prosent, nesten halvering i forhold til målingen i august og 1,2 under valgresultatet i -09.

Førstekandidaten Iselin Nybø fra Stavanger kommer ikke inn på Stortinget med et slikt resultat.
Stort mer oppløftende er altså ikke situasjonen for Senterpartiet, men som vi har sett er det lite som skiller fra å ta sistemandatet fra Høyre.

Var ute, er inne

Arbeiderpartiet gjorde en dårlig måling i Rogaland i august med 18,4 prosent. Nå er partiet tilbake på 20-tallet med en oppslutning på 21,9 prosent.

Holder dette seg til valglokalene stenger mandag kveld, sikrer det tre plasser på Løvebakken, inkludert det utsatte mandatet til Hege Haukeland Liadal fra Haugesund. Hun var ikke inne på stortingsplass i august.
For regjeringspartner SV er situasjonen fortsatt dyster, men ikke så håpløs som på augustmålingen, da partiet lå helt nede på 1,9 prosent.

Nå gir målingen 3,2. Det er fortsatt 1,5 bak resultatet i 2009, men det er liv i drømmen til Hallgeir H. Langeland om en femte periode på Stortinget.

Langt unna mandat

SVs største utfordrer i miljøsaker, Miljøpartiet de grønne, spratt opp til 3,9 prosent i august fra en tilværelse som miniparti i gruppa «andre» på partibarometrene.
Nå er det tilbake, om ikke til hverdagen, så ned til 2,9 prosent og langt unna et mandat fra Rogaland.

Langt unna er også Pensjonistpartiet med 2,0 prosent og Rødt med 1,3 prosent.

De Kristne har store ambisjoner om både å komme i regjering og om plasser på Stortinget. Det blir neppe med kandidater fra Rogaland. Oppslutningen er på 0,6 prosent på Respons sin måling noen dager før valget.

Også Piratpartiet har et dårlig grep om velgerne med 0,2 prosent.

– Stemmer taktisk

– Hvordan leser du dagens partimåling, Hallgeir H. Langeland?

– At Kristelig Folkeparti ligner minst på Fremskrittspartiet og at mange på borgerlig side stemmer KrF for å gi Frp minst mulig innflytelse ved et regjeringsskifte. Når Sp gjør det så dårlig kan det også forklares ut fra regjeringsspørsmålet. Sp-sympatisører vil stemme KrF fordi deres jordbrukspolitikk ligger nærmest det Sp står for.

– Hvordan ser du på dine sjanser for å komme på Tinget?

– SV går fram og jeg håper fortsatt på utjevningsmandat. Jeg vet at mange i Rogaland vil ha inn en politiker som ikke er helt A4, at mange sitter på gjerde og at mye kan avgjøres de siste dagene og timene. Vi har fått en miljøkonkurrent som har skapt bevegelse blant velgerne, men som nå går noe tilbake. Så jeg er fortsatt optimist, sier SV-eren.

– Er optimist

Optimist er også Høyres Sveinung Stensland, selv om han innrømmer at valget kan bli mer spennende enn han setter pris på.

– Men jeg er ikke alene om å slåss om sistemandatet. I ni fylker fighter Høyre i øyeblikket om det siste mandatet. Ingen ting er avgjort. Det eneste som er sikkert om det blir et regjeringsskifte, er at Høyre er det eneste partiet alle vil samarbeide med.

– Hvilken taktikk legger Høyre lokalt opp for å sikre deg plass på Stortinget?

– Vi holder oss til det vi er enige om, snakke mest mulig om egen politikk. Men vi kommer også til å bruke denne helgen til mest mulig velgerkontakt, alle må være klar over at det kan stå om noen få stemmer, sier 5.-kandidat Sveinung Stensland.

Stor mobilisering

Mye velgerkontakt er også målet for Arbeiderpartiet i Rogaland i innspurten før valget.

– Ingen ting er over før valglokalene stenger og siste stemme er talt opp. Jeg tror vi fortsatt skal vokse i oppslutning og jeg håper også Senterpartiet skal klare et mandat, sier Hege Haukeland Liadal.

Hun forteller om stor mobilisering i Haugesund i helga, inkludert postkasseaksjon og servering av pølser og saft til folk på byen natt til lørdag, i regi av AUF.

– Ap er ikke bare utdeling av roser. Vi får mange spørsmål fra folk om enkeltsaker. De vil vite hva Arbeiderpartiet mener. Det forteller at folk bryr seg om politikk og at mange ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på, sier Aps 3.-kandidat.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken