Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr

Det ble funnet store konsentrasjoner av bakterier i drikkevannet fra Øvre Kleppe høydebasseng på Askøy.

Det ble funnet store konsentrasjoner av bakterier i drikkevannet fra Øvre Kleppe høydebasseng på Askøy. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Prøvesvar viser at smitten i vannet i Askøy trolig skyldes avføring fra dyr, ifølge varaordfører Bård Espelid.

DEL

VANNSKANDALEN: Det er overveiende sannsynlig at avføringen stammer fra dyr, sier varaordføreren til VG.

Til NTB sier Espelid at analyserapporten ikke gir grunnlag for å konkludere hva slags dyr det er snakk om.

– Men ser man på lignende Campylobacter-utbrudd andre steder, så kan vi heller ikke utelukke fugl, sier han videre.

Om lag 2.000 innbyggere i Askøy er blitt syke etter at det ble funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i kommunen. 65 av dem har også måttet legges inn på sykehus.

Drikkevannsskandalen har pågått i flere uker, men i går opplyste varaordføreren at antallet askøyværinger som antas å ha blitt syke i forbindelse med smitten i vannet, har gått ned.

Han sier tiltakene de har satt i verk, høy klorering av vannet og koketiltak – samt at folk holder seg unna vannet – har hatt en gunstig effekt.

Men det er fortsatt veldig høy E. coli-aktivitet i høydebassenget og varaordføreren understreker at det fortsatt er tilførsel av bakterier til bassenget.

Ettåring døde

Ettåringen fra Askøy som døde forrige uke, var smittet av tarmbakterien Campylobacter. Det bekreftet nylig fylkeslegen i Vestland overfor Bergens Tidende.

Det er fortsatt ikke kjent hva som var årsaken til at den ett år gamle gutten døde.

Fylkeslegen åpnet tilsyn som følge av dødsfallet. Det jobbes nå med å hente inn opplysninger i saken, blant annet om ettåringens helsetilstand før han ble syk.

Og selv om man nå kan være nær et svar på hva som er smittekilden, må Askøyværingene fortsatt være innstilt på å koke vannet sitt.

– Det vi er gått ut med, er at dette gjelder i alle fall i fem-seks uker til, sier varaordfører Bård Espelid til Bergens Tidende.

Selv er han ikke blitt syk, til tross for at han bor i det berørte området. Han sier til NTB at han håper forskning og rapporter om det som har skjedd, kan bli til nytte for samfunnet fremover.

Listhaug-besøk 

Torsdag ble det kjent at en 72 år gammel kvinne fra Askøy er død. Kvinnen ble lagt inn med mage- og tarmsymptomer i helgen, og har fått påvist smitte av Campylobacter-bakterien.

Kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Også i dette tilfellet har fylkeslegen åpnet tilsyn.

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) skal mandag besøke Askøy for å få en redegjørelse av kommunen om smitteutbruddet.

Listhaug har sagt at hun vil iverksette en landsomfattende kartlegging av drikkevannet i alle landets kommuner.

Artikkeltags