Vant nok en skulpturpris

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

30.000 kroner i fjor. 30.000 kroner i år. Frode Mikal Lillesunds kunstverk faller tydelig i smak. I går kunne den 27 år gamle haugesunderen ta imot både penger, klappsalver og heder for skulpturen «Kvinnefigur».

DEL

Det er i år fjerde gangen Selvaag Gruppen AS samarbeider med Norsk Billedhoggerforening om å premiere unge, uetablerte kunstnere som lager figurative skulpturer som er egnet til utplassering i boligmiljø. Og i år som i fjor, fikk Frode Mikal Lillesund en stor oppmuntring.
-- Dette gir virkelig inspirasjon til videre satsing. Og nå får jeg dessuten råd til å studere igjen, smilte den populære prisvinneren i hagen til Norsk Billedhoggerforenings lokaler i Hekkveien i Oslo.

Tøff tid

På samme tid i fjor fikk Lillesund også en sjekk på 30.000 kroner fra konsernsjef Ole Gunnar Selvaag. Den gang hadde han døpt arbeidet sitt «Akrobater».
-- Om det var herlig med penger og anerkjennelse i dag, så var det enda viktigere sist. Da lå jeg nemlig i kamp med skolen. Eksamenen min ble slaktet, og det endte med at jeg ikke fikk fortsette på Statens Håndverk- og kunstindustriskole. Jeg prøvde fortvilet å få et mer kompetent institutt til å vurdere besvarelsen, men til liten og ingen nytte. De mente at jeg ikke jobbet keramisk nok, og da ble det i stedet ett år uten støtte fra Statens lånekasse. Jeg har jobbet mye for å tjene penger. Har fått eget atelier, og har også undervist andre. En av mine tidligere lærere lot meg hospitere tre uker i forbindelse med at de hadde en aktmodell ved Modellér-instituttet. Det var på disse ukene at «Kvinnefigur» ble til, forteller den lovende skulptøren fra Haugesund.

Formstudie

Skulpturen til Lillesund viser en voksen kvinnekropp. Med litt mage, og ellers de former som lett gjør seg gjeldende i moden alder.
-- Det har vært en formstudie for meg. Har ikke noe politisk budskap i dette arbeidet. Er nok litt inspirert av «Venus fra Willendorf». Vi kan kalle det en symbiose av det arkaiske og det hellenistiske formuttrykk. Jeg ønsker at folk skal måtte se på skulpturen en stund, før inntrykkene siger inn.
-- Nå håper jeg at det skal lykkes å få begynt med det etterlengtede hovedfaget mitt. Det kommer nok til å ta et par år. I løpet av den tiden har jeg som målsetning å få laget en figurativ skulptur i størrelse én til én. Det kan forhåpentlig bli noe som kan pynte opp i eksisterende eller framtidige boligmiljøer, mener prisvinneren.
PRISVINNER: Haugesunderen Frode Mikal Lillesund (27) og vinnerskulpturen, «Kvinnefigur».

Artikkeltags