Mye nedbør - og kraftige vinskast i fjellet

Dombås 20161227.
Realt vinterføre på E136 mellom Dombås og Bjorli tirsdag, etter kraftig vind og snøfall det siste døgnet.                
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Dombås 20161227. Realt vinterføre på E136 mellom Dombås og Bjorli tirsdag, etter kraftig vind og snøfall det siste døgnet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kraftig snø, regn og vind fører til vanskelige kjøreforhold i store deler av landet onsdag. Vegtrafikksentralen oppfordrer folk til å kjøre etter forholdene.

DEL

VÆR OG FØRE: – Det er ventet lokalt mye nedbør i Vest-Agder, Rogaland og Sunnhordland. I tillegg blir det mye vind med kraftige vindkast i fjellet på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen til Dagbladet.

Også Østlandet og Sørlandet vil oppleve kraftig nedbør i form av snø og regn.

Stengte fjelloverganger

I morgentimene opplyste Vegtrafikksentralen at store deler av veiene på Sørlandet har varierende kjøreforhold på grunn av snø og sludd som legger seg i veibanen.

– Vi har kalt ut alt av mannskap og har biler på alle veier som kan brøytes og tar imot henvendelser fra publikum, sier trafikkoperatør Andreas Larsen til NTB klokken 5.15.

Larsen anbefaler folk som ikke må ut på veiene, å holde seg inne.

– Jeg ville nok drøyd butikkturen litt. Men hvis du må ut og kjøre, vær oppmerksom, vis hensyn til andre trafikanter og kjør etter forholdene, sier Larsen.

I vest gjør uvær at riksvei 7 over Hardangervidda først ble stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, mens det var kolonnekjøring for tyngre kjøretøy. Klokken 06.00 ble veien over fjellet helt stengt. Etter å ha vært åpen i ett par timer på onsdag ettermiddag, meldes det onsdag kveld om at det er kolonnekjøring på den samme strekningen.

– E 134 over Haukelifjell er helt stengt, sier Larsen.

Sjekk status for E 134 her

Utforkjøringer

Allerede natt til onsdag førte glatte veier til trafikale utfordringer, blant annet på E 39 i Vest-Agder. Politiet i Agder melder også om glatte veier på E18 mellom Grimstad og Arendal.

Det var utforkjøringer både i Telemark og Rogaland, opplyser politiet. Det er ikke meldt om personskader.

I morgentimene opplyser Vegtrafikksentralen at store deler av veiene på Sørlandet har varierende kjøreforhold på grunn av snø og sludd som legger seg i veibanen.

– Vi har kalt ut alt av mannskap og har biler på alle veier som kan brøytes og tar imot henvendelser fra publikum, sier trafikkoperatør Andreas Larsen til NTB klokken 5.15.

Forsinkelser på Flesland

På Sørlandsbanen og Arendalbanen har Bane Nor høynet beredskapen mellom Kristiansand og Neslandsvatn, og mellom Nelaug og Arendal på grunn av kraftig vind.

På Flesland lufthavn er det problemer med snøfreseren. Det vil føre til forsinkelser i løpet av morgenen, tross at reservefreseren er satt inn, melder Avinor ifølge NRK. Reisende rådes til å ta forbehold om forsinkelser til og fra Oslo Lufthavn og Flesland lufthavn.

– Det snør på Oslo lufthavn i dag. Det blir noen forsinkelser i flytrafikken, skriver Avinor på Twitter. De oppfordrer reisende til å møte som normalt.

Trafikken på Haugesund lufthavn har onsdag morgen gått tilnærmet som normalt. En ankomst skal være forsinket ifølge Avinor. 

Oversvømmelser

Også torsdag blir det mye vær, og Troms og Finnmark vil få storm, forteller statsmeteorolog Bentsen.

– Folk må være forberedt på lokale oversvømmelser. Der det kommer kraftig vind, må man fest løse gjenstander, sier meteorologen.

Samtidig vil Oslo-området oppleve varmegrader, men mildværet holder seg ikke.

Artikkeltags