Slik var septemberværet

Artikkelen er over 2 år gammel

Temperaturen på Haugalandet var to-tre grader høyere enn normalt i september.

DEL

VÆRET: Sommeren kom i september, sa vi, og nøt mange fine dager i den første høstmåneden. Nå er oppsummeringen klar, og tallene viser at det var varmere enn vanlig.

På Haugesund lufthavn på Karmøy var snittemperaturen 13,8 grader i september. Det er 2,5 grader høyere enn normalen.

Varmest var mandag 25. september. Da ble det målt 21,2 grader på flyplassen.

Ingen offisielle målestasjoner i Rogaland målte høyere temperatur den måneden, og bare noen få steder i Norge var det varmere. I august ble det til sammenligning ikke målt over 20 grader noen dag på Helganes.

Varmere enn i juni

Faktisk var septembersnittet 0,9 grader høyere enn junisnittet på flyplassen, og bare 0,4 grader lavere enn i juli.

I fjor, derimot, var det enda varmere. Da ble snittet på hele 15,6 grader. Så er det verdt å merke seg at man siden 1900 ikke har hatt en varmere september på Vestlandet enn i fjor.

Om fjoråret vant på temperatur, var det mindre vind i år. I september var snittvinden 5,5 m/s, med 14,0 som sterkest vind på Helganes. I fjor var snittet 6,3 m/s med 23,9 som maks.

Vått på Utsira

Helt tørt var det derimot ikke, spesielt på Utsira der det ble registrert 18 dager med nedbør. På Hydro Karmøy ble det registrert 11 dager med mer enn 1 mm regn.

Trekker vi inn til de store kraftprodusentene, regnet det mindre enn normalt. Ved Suldalsvatn målestasjon kom det 109,9 mm nedbør i september, noe som er 52 prosent av normalen. Vats hadde derimot helt normal nedbør med 170,5 mm.

Vats hadde for øvrig en snittemperatur på 13,1 grader. Det var 3,4 grader mer enn normalen. Så får vi se hvordan oktober blir. Vi er ikke altfor imponert over starten.

Artikkeltags