MIAMI, USA: Uværet Irma, som nå er nedjustert til kategori 1 storm, var mandag på vei oppover delstatens sørvestlige kyst og Tampa Bay. Orkanen har nå vindkast på 38 meter per sekund, men ifølge meteorologer vil den svekke seg ytterligere utover mandagen.

Minst fem personer er så langt omkommet, alle i den sørlige delen av Florida.

Minst 4,4 millioner boliger og virksomheter står uten strøm etter at uværet traff land som en kategori 4 orkan ved Florida Keys søndag.

De aller fleste innbyggerne har fulgt ordren om å evakuere.

Holder pusten

Foreløpig er det ingen oversikt over ødeleggelsene, og mange holder nå pusten for hva dagslyset vil avsløre. Lederen for redningsarbeidet i Florida, Bryan Koon, har imidlertid uttrykt en viss optimisme om at konsekvensene vil bli mindre enn fryktet.

– Jeg har ikke hørt om katastrofal ødeleggelse. Det betyr ikke at det ikke finnes, det betyr at vi ikke har fått beskjed om det ennå, sa han søndag.

I kjølvannet av uværet er det ventet stormflo og store oversvømmelser i delstaten. I Naples, som ligger sørvest i Florida, steg vannstanden med 2,1 meter på 90 minutter.

Totalt er det meldt om rundt 30 dødsfall etter Irmas voldsomme ferd over Karibia. Flere karibiske øyer ble i forrige uke rasert av uværet som da hadde orkan styrke.

Tampa neste

Til tross for nedjustering anses uværet fortsatt som "livsfarlig", ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

President Donald Trump sier han så snart som mulig vil reise til Florida for å få et overblikk over ødeleggelsene. På spørsmål om hvor dyr stormen vil bli, svarte han at det nå først og fremst dreier seg om menneskeliv, ikke økonomiske kostnader.

Den voldsomme orkanen som lenge lå på kategori 5 i styrke, begynte å avta etter at den sneiet Cuba søndag. Der ble 1,5 millioner mennesker evakuert fra nordkysten. Myndighetene sier det er store skader på øyene og småbyene i området, som har blitt rammet av flom etter orkanen.

Katastrofetilstand

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i delstaten og har godkjent Floridas etterspørsel om en hjelpepakke. Midlene skal hovedsakelig gå til lån og til gjenoppbygging av boliger.

Ordføreren i Tampa har erklært portforbud på ubestemt tid. Norske Ada Aas er sammen med ektemannen innlosjert på en skole i Tampa. Til NTB sier Aas at de nå kan merke orkanen.

– Det blåser kraftig, men vi er låst inne i et klasserom uten vinduer, så vi vet ikke mer enn det vi ser på nyhetene, sier Aas som sier at de har det etter forholdene bra.

– Vi er 30 til 40 stykker som nesten ligger oppå hverandre. Men vi er alle i godt humør og som de eneste turistene blir vi tatt godt imot, sier Aas til NTB. Aas forteller at både politi og Røde Kors er til stede.

– Jeg føler meg egentlig trygg, men det er jo en merkelig situasjon vi er oppe i. Det er jo rart, for vanligvis sitter man hjemme i Norge og hører om slike situasjoner og plutselig er vi midt oppe i det.

Begge kyster berørt

Uværet suger til seg store mengder vann, og det er varslet at stormfloa kan bli katastrofal. Det er ventet at vannstanden kan stige så mye som 4–5 meter i de hardest rammede områdene.

Selv om vestkysten vil bli hardest rammet, er Irma så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

Til sammen er rundt 7 millioner mennesker blitt bedt om å evakuere i Florida og Georgia.