Rødt stormflovarsel langs store deler av kysten mandag

Meteorologene varsler om ekstrem høy vannstand i Rogaland. Vannstanden i vågen i Stavanger kan stige over kaikanten.

Meteorologene varsler om ekstrem høy vannstand i Rogaland. Vannstanden i vågen i Stavanger kan stige over kaikanten. Foto:

Av

Det er utstedt rødt farevarsel for flom for Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder mandag, i forbindelse med ekstremværet «Elsa».

DEL

VÆR: Det ventes ekstremt høy vannstand langs kysten, og det er også utstedt oransje farevarsel fra svenskegrensa til Agder, i Trøndelag og langs kysten i Nord-Norge. Meteorologisk institutt venter høyere vannstand enn under ekstremværet Didrik i januar.

I Agder ventes det å bli mellom 85 og 100 centimeter over den vanlige tidevannshøyden. På Vestlandet sør for Stad og i Møre og Romsdal vil vannet stige 80 til 100 centimeter over normalen.

Vannstanden er ventet å være høyest mandag kveld og natt til tirsdag.

Anbefaler folk å gjøre tiltak

Meteorolog Fagerlid forteller at det er mange som kan få seg en overraskelse mandag, i og med at det hører sjeldenhetene til at det er såpass høy vannstand:

– Størst skadepotensial er det nok ytterst på kysten, og det gjelder å feste båter og løse gjenstander i naust og i strandsonen til BA.

Vinden var, som meldt, sterkest natt til søndag. Det vil likevel blåse en del også det neste døgnet, men det er kun vannstanden de ter sendt ut farevarsel for.

Kan bli rekord i Stavanger

– Vi kan komme opp i verdier sør for Stad vi sjelden har sett – opp mot én meter mer enn det som er angitt i tidevannstabellen, sa Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt til Aftenposten søndag.

I Stavanger ligger det an til rekord, og prognosene sier at vannstanden vil stige 191 centimeter, som er 96 centimeter over beregnet tidevann.

I Måløy i Vestland fylke vil vannstanden ved midnatt natt til tirsdag stige hele 293 centimeter, ifølge tidevannstabellen. Det vil i så fall slå rekorden på 282 centimeter fra januar 1993.

Mens i Ålesund og Kristiansund i Møre og Romsdal vil vannstanden stige med henholdsvis 307 og 323 centimeter natt til tirsdag og tirsdag formiddag, ifølge prognosene.

Skadeforebygging i Bergen

I Bergen er det en fare for at vannet vil flomme inn over Bryggen. I Vestlands-hovedstaden har brannvesenet allerede begynt arbeidet for å begrense skadene.

– Vi har litt tid, men det er begrenset hvor mye vi kan stoppe. Det er tross alt havet som kommer inn her, men vi gjør alt vi kan for å beskytte og redde verdier, sier innsatsleder Jan Aase til NRK.

Ekstremværet, som i Norge altså har fått navnet «Elsa», går i England under navnet «Ciara». Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier årsaken til uværet, som preger hele Nord-Europa, er et lavtrykk ved Island.

Årsaken til stormfloa er fullmåne, kombinert med at den astronomiske vannstanden er høy og et kraftig lavtrykk.

Foto:

Artikkeltags