Nå skal det blåse opp!

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er meldt ganske høye temperaturer i helgen og ingen nedbør. Men pass på, det skal blåse kraftig flere steder. 

DEL

VÆRET [BA]: – Ja, det gjelder å være obs. Symbolvarselet viser jo at det skal være pent vær, men det skal komme en god del vind utsatte plasser, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved.

Dermed kan det ubehagelig hvis du legger ut på en fjelltur i helgen.

– Det ligger et høytrykk nord for oss og et lavtrykk sør for oss. Denne situasjonen fører til vind fra øst og sørøst, forklarer hun.

Vind fra disse retningene, betyr kastevind.

–  Verst blir det i fjellet og andre utsatte plasser. Der kan vi få stiv og sterk kuling. Dette er helst i indre strøk, sier hun.

Det kommer inn flere lavtrykk fra sør. Det betyr at værsituasjonen med kastevinder og relativt høye temperaturer holder seg utover helgen.

– Det vil ikke komme noe særlig med nedbør, sier hun.

Skredfare

Det vil imidlertid Sør- og Østlandet få.

Med varslede nedbørsmengder opp mot 100 millimeter i døgnet de neste dagene, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om økt fare for flom og ras de neste dagene. Det er særlig Agder-fylkene og Telemark som er utsatt, skriver NTB.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatte. Vær spesielt oppmerksom i områdene som ble berørt av flommen tidlig i oktober, hvor skredmasser fremdeles kan være ustabile, skriver NVE i skredvarselet.

NVE advarer også om faren for flom. Den voldsomme nedbøren vil føre til stigende vannføring i bekker og elver som reagerer raskt på regnvær, og i tettbebygde strøk, melder NTB.

– Mest nedbør er det ventet i de kystnære områdene i disse fylkene, og meteorologenes prognoser viser at der det kommer mest nedbør, kan det komme opp mot 150–170 millimeter i løpet av de tre dagene fra fredag til og med søndag, skriver NVE.

Denne saken er hentet fra Bergensavisen.

Artikkeltags