– Verdensledende på Vormedal

Fabrikksjef Tormod Rui er glad for at driften på Vormedal styrkes, men understreker at de også tenker på kollegaene andre steder.

Fabrikksjef Tormod Rui er glad for at driften på Vormedal styrkes, men understreker at de også tenker på kollegaene andre steder.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Nærmere 200 ansatte i FMC Biopolymer kan miste jobben. For FMC på Vormedal kan dette bety en styrking av bedriften.

DEL

KARMØY: – Dersom det ikke hadde vært snakk om at gode kollegaer på Østlandet kan miste arbeidet, hadde vi hatt et bedre humør. Dette styrker jo vår virksomhet på Vormedal vesentlig, sier fabrikksjef Tormod Rui om de varslede endringene i konsernet.

I en pressemelding skriver FMC Biopolymer at de vurderer å gjøre justeringer i produksjonen av alginatprodukter i Norge. Dette vil berøre rundt 45 ansatte i Drammen og Sandvika. Alginat brukes blant annet til innkapsling av medisiner og kosttilskudd.

Kutter i Skottland

– Endringene innebærer også at 145 ansatte ved en fabrikk i Skottland blir overflødige, heter det videre i pressemeldingen.

Bedriften i Skottland har hatt lignende produksjon som på Vormedal og i Drammen samlet.

– FMC ønsker å være verdensledende på dette området. De kjøpte oss for ti år siden, og fikk tilslag på virksomheten i Skottland i fjor, forklarer Rui.

FMC fikk da to virksomheter som begge driver med ekstraksjon og blanding av alginat.

– Det ble fort klart at en skulle beholde ekstraksjonsnivået her, men hvor blanding skulle skje, krevde grundigere studier, før forslaget falt ned på en delt løsning, sier fabrikksjefen.

Han understreker at ingenting er avklart ennå, men legger til at dersom styrets forslag går gjennom, vil all ferdigblanding av farmasøytiske alginatprodukter bli lagt til Vormedal. Det er imidlertid ikke aktuelt å øke bemanningen lokalt.

Strenge krav

– Dette er selvsagt veldig sentralt for vår videre utvikling, en kommer ikke opp i høyere kvalitetsstandard i vår bransje enn dette. Farmasøytstandarden er strengere og krever godkjenning av Statens legemiddelverk, kommenterer Rui.

FMC satser videre på både næringsmidler og farmasøytiske alginatprodukter.

– Den skotske delen er større enn oss på næringsmiddel, mens vi over lengre tid har vært størst på farmasøytiske produkter. Nå kan vi bli størst på begge, fortsetter Rui.

Han anslår at de per i dag har opp mot 70 prosent av verdensmarkedet innen alginat til farmasøytiske midler.

Finanskrisa

Så langt merker de på Vormedal ikke noe til finanskrisa.

– Vi kan ikke spå, men det skal skje en del ting før folk slutter å spise eller bruker medisiner som de gjør i dag, mener Rui.

Jens Sørensen, leder av bedriftsklubben og Vormedal kjemiske fagforening, er enig.

– Det er ikke det samme som at folk slutter å kjøpe bil. Vi produserer ikke bare en ting som felger, men har mange produkter, sier han.

Sørensen har over 35 års erfaring fra FMC, og viser til at bedriften aldri har fulgt de store svingene som mye annen industri.

– Økonomien har i alle år gått gjennom bølgedaler, men vi har følt at når toget ruller, så er vi den siste vogna som henger etter, sier Sørensen.

– Vi får ikke de store høydene, men heller ikke de store nedturene, supplerer Rui.

Likevel er bedriften med rundt 100 ansatte på Vormedal verdensledende innen alginat til farmasiindustrien. Rui melder om stadig stigende omsetning og mener Vormedal-fabrikken i fjor produserte for mellom 350 og 400 millioner kroner.

Artikkeltags