Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha flere til årene

Artikkelen er over 16 år gammel

Nå mangler Risøy bare et herrelag og et lag fra Vetco Aibel. Damelaget til kapproingen 17. mai er klar.

INDRE KAI: – Jeg gikk rundt på øya og spurte om noen ville være med, sier Elisabeth S. Pedersen. Det var hun som tok initiativet og kan for så vidt kalle seg damelagets «mor». Mange tente på ideen, og dermed fikk hun et lag på i alt sju spreke kvinner i ulike aldersgrupper. Den yngste er 15 og den eldste 50 år og cox – altså rormann og den som bestemmer takten på rolaget.
– Om vi har rodd før? Nei, dette er første gangen, smiler Pedersen som ikke helt er klar over hva de har begitt seg ut på.
Det har ikke manglet på advarsler. Blant annet fra ektemann Hilmar som har slitt ved årene i Smedasundet i mange 17.mai-konkurranser tidligere.
Men ikke i år. Da er han på jobb i Nordsjøen.

Hvor er mennene?

– Nå venter vi bare på at mannfolka melder seg på, sier Elisabeth S. Pedersen. –Vi ror for øvrig ikke først og fremst for å vinne – vi ror for stil, forsikrer laglederen.
Også arrangøren, Stiftelsen Indre Kai, venter på at mannfolka på Risøy skal våkne. Ikke bare de. Øyas største arbeidsplass, Vetco Aibel, har alltid deltatt på nasjonaldagen, helt siden bedriften het Haugesund Mek. Verksted (HMV). Foreløpig har ikke arrangøren hørt et eneste pip fra den kanten.
Og Bakarøynå, vil de ta opp kampen mot øyrivalen Risøy? Stiftelsens «pressetalsmann», Jan Fiskå, håper nå at velforeningen der tar opp denne hansken.
– Til nå er det påmeldt elleve lag, sier Fiskå og synes det er i minste laget. Blant dem er Bjørgene omsorgssenter, Gassco og ikke minst Steinerskolen. Den mønstrer ikke mindre enn tre rolag. Høgskolen Stord–Haugesund skal også ro.
– Vi må ha minst 20, legger han til og ber byens fotballag konkurrere mot hverandre. Og så skoleelever. Russen, for eksempel. Deltakere under 18 år er fritatt for startkontingent.
– Når kapproingen er over, tar vi på oss bunadene igjen og går i barnetoget, sier Pedersen.
ole.oddenes@haugesunds-avis.no
KLAR TIL TRENING: Elisabeth S. Pedersen håper mannfolka på Risøy gjør som kvinnene – deltar på kapproing. FOTO: OLE ODDENES