Tekst: Line Stine Oma

HAUGESUND: – Bare 20 prosent av tredjeårsstudentene får tilbud om fast jobb. Det er ikke ideelt, sier fylkesleder Nina Horpestad i Norsk Sykepleierforbund Rogaland.

De nyutdannede må i stedet ta til takke med vikariater og små stillingsprosenter.

Sykepleiere som Haugesunds Avis har vært i kontakt med har alle skaffet seg jobb, men må ofte nøye seg med vikariater med små stillingsprosenter supplert med ekstravakter.

Ønsker 100 prosent

Espen Skråmestø er ferdigutdannet i vår, og har fått seg sommervikariat i psykiatrien ved Haugesund sjukehus. Nå er han på jakt etter fulltidsstilling til høsten, men må trolig se langt etter fast stilling.

– Det er dumt for rekrutteringen til yrket og utdanningen at det ikke tilbys fast jobb etter utdanning. I tillegg resulterer det i mye bytting av jobb, og det er ikke like kjekt, sier sykepleieren.

Beklagelig

Lise Døsen er uteksaminert ved Høyskolen Stord/Haugesund og har fått sommerjobb ved Stavanger Universitetssjukehus.

Til høsten ønsker hun fast fulltidsstilling, men vet ikke hva hun blir tilbudt.

– Mulighetene er mange, men ikke til å få fast jobb med en gang. Jeg får kanskje et 50 prosent vikariat som jeg må fylle opp med ekstravakter. Men jeg stresser ikke. Jeg kommer ikke til å bli arbeidsløs, sier Døsen.

Helst hadde hun sett at flere sykepleiere ble tilbudt faste stillinger i stedet for vikariater.

Studieleder ved sjukepleien på Høyskolen Stord/Haugesund (HSH), Tone Kringeland, synes det er beklagelig at få nyutdannede får tilbud om fast jobb.

– Jeg tror det er lett for sykepleiere å få jobb i vår region, men ikke nødvendigvis fast stilling. Mitt inntrykk er at de er attraktive på markedet, sier hun.

– Vi kjenner til at studenter ofte havner i vikariater før de blir tilbudt fast jobb. Dessverre kan vi ikke påvirke kommunenes - og sykehusenes ansettelsespolitikk, supplerer studiesjef ved HSH, Geir Teide.

Viktigst med full stilling

Undersøkelsen Norsk Sykepleierforbund Rogaland har gjennomført, viser at studentene mener det er viktigere med fulle stillinger enn god lønn.

– Jeg tror fulle stillinger er spesielt viktig for nyutdannede sykepleiere som skal klare å forsørge seg selv, sier Horpestad.

Skråmestø opplever at de fleste ledige stillingene på markedet er på 60-100 prosent, mens noen er mindre.

– For meg er det først og fremst aktuelt med full jobb, men det er ikke så veldig enkelt. Jeg ønsker faste rammer der jeg slipper å fylle opp stillingen med ekstravakter.

Færre faste på Haugalandet

Fylkeslederen har et inntrykk av at det er flere deltidsstillinger og vikariater, og færre faste stillinger på Haugalandet enn i sørfylket.

I Stavanger kommune får nyutdannede sykepleierstudenter tilbud om å komme rett inn i fast stilling dersom de ønsker det. På Haugalandet hører Horpestad om flere tilfeller der det er vanskeligere å skaffe fast jobb.