HAUGESUND: Mest voksne menn, men også en del kvinner og ungdommer. Gjengen på rundt hundre i Maritim Hall lørdag formiddag skjerper sansene og blir servert naturfoto fra øverste hylle. Per Hermansen er en alternativ naturfotograf som har høstet nasjonale og internasjonale fotopriser.


– Jeg er veldig godt fornøyd med foredragsholderne og responsen fra gjestene er bra. En god blanding av lokale og nasjonale fotografer og naturentusiaster, forklarer primus motor Jan Kåre Ness, som telte opp rundt hundre deltakere fredag kveld og cirka det samme lørdagen.

LES OGSÅ: Med eget blikk for fugler

Fra hele distriktet

Foredrag, utstillinger og salg av foto- og villmarksutstyr og bøker. Mingling, utveksling av erfaringer og fest på kvelden.
– De ivrigste fra Sunnhordland, Hardanger og Haugalandet kommer år etter år. Det samme gjør en gjeng fra Sørfylket. En happening for menigheten, men vi ser at vi ikke klarer å trekke hvermannsen. Her kommer de litt over gjennomsnittet foto- og naturinteresserte, innser Ness.
– Er det et mål å tiltrekke seg enda flere?


– Ja, vi har plass til flere. Vi får se om vi kan finne på noe som kan fange opp flere. Vi er fornøyd med 100, men ønsker selvsagt å spre det glade budskap til enda flere. Tilbakemeldingene fra dem som kommer, er at de blir inspirert av foredragene. De får lyst til å komme seg ut på tur og ta bilder umiddelbart, sier Ness.

Haugesunder i Finland

Foruten de prisbelønte naturfotografene Tom Schandy og Per Hermansen, delte også lokale natur- og turfotografer fra sine reiser.
Bjarne Heyerdahl Sætrang fra Haugesund var én av dem. Han holdt et levende og trolig inspirerende foredrag fra sin tur til Finland og Nordkalotten i sommer. Kano, fiskestang, tropevarme, klegg og knott i to uker. Helt alene.


– Jeg er langt fra noen profesjonell fotograf, men jeg har alltid med meg kamera på tur og loggfører reisen. I noen år har jeg dokumentert alle turene mine i en blogg som etter hvert har fått mange følgere, forteller Sætrang, som til daglig er lærer på Haraldsvang ungdomsskole.

Bjarne turblogg

Turentusiasten blogger ikke bare fra sine lengre ekspedisjoner. Han drar ut på tur i fjell og mark i nærområdet så kjapt han har sjansen og legger ut turtips på bloggen sin.
– Jeg liker å ta bilder og skrive, og synes det er fint å dele turene med andre. Mange tar kontakt for å få flere tips eller drøse om friluftsliv, forteller Sætrang.
Du kan for øvrig lese et lengre intervju med Sætrang i Haugesunds Avis på onsdag.