SIGNERT: Vi har jo egentlig alltid visst det, selv om vi glemmer det når gråværet gnager på oss: Haugalandet er helt fantastisk.

Men noen ganger kommer det over oss i overveldende grad. Når dette skrives, er det fredag og utenfor mediehuset er det lyseblå himmel over grønne trær som forbausende nok står helt, helt stille. Vi er på vei inn i en slik helg, til og med en lang en, der vi kan bli overveldet – om vi vil.

For Haugalandet ligger der for oss alle, og er like vakkert for alle. Enkelte er så heldige at de kan sitte ved kjøkkenvinduet og la seg overvelde, men de fleste av oss må legge bitte litt innsats i potten. Det trenger ikke være mye, så mye du vil. Men vi må ut.

Mange av oss kjenner godt juvelene i Haugesund og Karmøy. Djupadalen, Kyststien og verdens flotteste strender. Hverdagsjuveler, men juveler like fullt. Og vi har så mye mer.

La oss starte med Sveio. Milde måne for en kommune! For meg er Sveio den flotteste kommunen å sykle i. På kryss og tvers går det småveier med lite trafikk. Nydelige omgivelser, enten det er langs Ålfjorden, ute ved selveste Havet, eller i landet mellom. Langs Tjernagelvegen fra Sveio sentrum, for eksempel. Et vemodig vakkert kulturlandskap med glitrende vatn rundt hver sving. Gårder og boliger spredt. Folkens, for noen flotte steder dere bor.

Eller litt mer sør og øst mot Tysvær og Vindafjord. Nydelige Nedstrand, med Himakånå og alt det andre, kjenner mange, men nyt også kjøreopplevelsene øst for europaveien, med bil eller MC.

For eksempel: inn forbi Skjoldastraumen, mot Solheim, men til høyre på Tørsdalsvegen over mot Åmsosen. Så nordover gjennom Blikrabygda eller Ilsvåg og Sandeid. Skog, tjern, åser og fjorder.

Hadde vi sett slike landskap på ferie i Sveits, hadde vi stoppet og vært himmelfalne over skjønnheten. Vi har det her!

Videre har du Bjoahalvøya der fjelltopper som Gråhorgja og Kåtanuten gir utsikt i verdenstoppen. Fjell, fjord, isbre. Fra Bjoa er det veier som kan sykles over åsene både til Vikebygd og Ølensvåg. Eller om du trenger mer tilrettelegging: Rundt Bjoavatnet har bygda laget en fin turvei. Slike muligheter er det mange steder. Kommer du til Bjørgene på Torvastad, kan du til og med møte kenguru. Vi har alt!

Vil du derimot ha det enda råere, er det bare å fortsette mot Etne. Der, og i Sauda, blir fjellet mer Fjell.

Er du god til beins, bør du minst en gang gå stien opp langs Langfoss. Når du kommer opp og fossen kokstuper under deg, ned i Åkrafjorden, vel, mer spektakulært blir det ikke.

Og som om det ikke er nok. Dette er bare halve verden. Du kan gå under vann. Jeg fikler litt med fridykking. Jeg er ikke god, verken til å holde pusten eller være knalltøff, men fra 0 til 10 meter nedover er det en helt annen verden som åpner seg. Den er like spektakulær som fra 0 til 1000 meter oppover. Ville landskaper, ikke minst ved Bokn og Karmøy.

Tareskoger og sandsletter. Stup og daler.

Nå koker det av liv også i havet. Det spirer og gror. Du møter vesener du ikke ante fantes, selv om du bare ligger og skvalper i fjæra. Og igjen: Det vi har her på Haugalandet er helt i verdenstoppen.

Så bruk det, folkens. Nyt Haugalandet. Enten det er i umiddelbart nærområde, fra sykkelsete, med fjellsko, våtdrakt eller fra bil, hest eller motorsykkel. Tenk så heldige vi er som sitter koronafast akkurat her!

Kommenter gjerne under hva som er dine favorittplasser på Haugalandet.

God helg!