Gå til sidens hovedinnhold

Nytteløs diskriminering

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved rådgivende folkeavstemning om hovedmål for nye Stangaland (sic!) skole på Karmøy i november deltok 777 personer. 625 av dem ønsket at målformen skal være bokmål, mens bare 151 ønsket nynorsk (samt en blank stemme).

Valgresultatet gjenspeiler den nasjonale utviklingen: Færre ønsker nynorsk som hovedmål. De siste årene har andelen nynorskelever i grunnskolen gått nedover og er nå på 11,79 prosent, og det er ikke et eneste fylke hvor flertallet av elevene har nynorsk. Når elevene begynner på videregående, halveres antallet med nynorsk som hovedmål.

Mållaget svarer på denne utviklingen med et nytt forslag som vil diskriminere dem som velger bokmål. De pynter på det ved å si at de som velger nynorsk som hovedmål, skal premieres med ekstra studiepoeng når de søkere høyere utdannelse. Med andre ord risikerer bokmålselever å ikke komme inn på det studiet de ønsker ved å bli forbigått av nynorskelever som automatisk vil få ekstrapoeng. Et slikt forslag avslører at Mållaget prøver å stanse nynorskens tilbakegang gjennom diskriminering og press på elevene i valg av hovedmål.

Ethvert forsøk på diskriminering og favorisering for å få opp nynorskandelen har så langt feilet. Kanskje er det på tide å legge om tankegangen og lytte til folkets vilje.

Kommentarer til denne saken