Gå til sidens hovedinnhold

Dobbelt opp i Odda

Artikkelen er over 11 år gammel

Butikkarealer på til sammen 18.200 kvadratmeter planlegges i Odda sentrum. Det er nesten tre ganger så mye som kjøpesenteret i Etne, og vil nær doble butikkflaten i Odda.

ODDA: I dag skal Odda kommunestyre klubbe gjennom en avtale om utbygging av Almerket – sentrumsdelen rundt kirka og ned til fjorden. Avtalen åpner for bygging av inntil 2.700 kvadratmeter forretninger langs Opo-elva og mot riksvegen (vis-à-vis DnB-bygget).

Dette kommer på toppen av det planlagte kjøpesenteret på smelteverkstomta, der planprogrammet legger opp til 15.500 kvadratmeter næringsareal.

Lekker til Husnes

Oppsummert betyr det at det planlegges forretningsarealer i Odda for opptil 18.200 kvadratmeter. Ifølge handelsanalysen for Odda (2008) har sentrum grovt regnet 21.000 kvadrat forretningsareal.

Til sammenligning har Etne Senter 6.500 kvadrat handelsareal. Husnes Storsenter, som ligger i en kommune med nesten dobbelt så stort innbyggertall som Odda, har derimot 23.000 kvadrat, hvorav 10.000 er bygget de siste to årene.

– Vi har veldig stor helgehandel fra Odda, sier senterleder Geir Jakobsen, som dermed bekrefter at Odda lekker handel til nabokommunen.

Han tror avstanden til Haugesund får en del oddinger til å velge Kvinnherad.

Ypper til kamp

Men i Odda har fylkeskonservatoren yppet til kamp om kvadratmeterne. Fylkeskonservatoren går langt i å varsle protest dersom kjøpesenteret på smelteverkstomta blir forsøkt bygget med 15.500 kvadrat. Han har samtidig støttet seg til en rapport som forteller at 3.000 kvadrat nybygg kanskje er nok i Odda.

En av dem som sitter sentralt i begge prosjektene – både Almerket og kjøpesenteret – er stavangerinvestoren Øyvind Hovland. Han er styreleder og daglig leder i Almerket AS, og i tillegg styremedlem i Odda Storsenter AS (kjøpesenteret).

Han er ikke bekymret for overetablering i sentrum.

Cruisekai

– Nede på Almerket kommer vi ikke til å konkurrere med kjøpesenteret når det gjelder butikker, sier han.

Uten at han vil røpe hva han jobber med, sier han det for Almerket tenkes virksomheter i sokkeletasjen som kan brukes i kombinasjon med det som kommer i andre etasje.

– Det blir en helhet i dette, som ikke kommer til å gå ut over det som skjer på smelteverket, mener han. Eksempelvis kan et at byggene ha innhold knyttet til den planlagte cruisehavnen i Odda.

Kommentarer til denne saken