Gå til sidens hovedinnhold

Jordmødre blir TV-kjendiser

Artikkelen er over 10 år gammel

Norges eneste mannlige, muslimske jordmor – hele Oddas Borzoo – blir TV-stjerne når NRK kjører i gang serien «Jordmødrene».

ODDA: I dag, mandag går NRK Fjernsynet til det skritt å invitere hele Odda til kinoen for å vise smakebiter fra TV-serien som har premiere onsdag. I «Jordmødrene» har NRK fulgt livet på fødeavdelinger i Alta, Lofoten, Tynset og Odda.

Borzoo Haddadi (59) ser fram til at fødestuen, som har seks jordmødre hvorav to i permisjon, får sjansen til å vise hele Norge hva den faktisk utretter.

– Det er viktig at det kommer fram at vi har en fødestue her i Odda med kompetanse, vi har erfaring, vi har en bra gynekolog som kan ta keisersnitt – og vi trengs her. Jeg vil at alt det positive skal komme fram. Det har i altfor mange år vært diskusjoner om nedlegging av akuttberedskap og fødeavdeling. Det er Oddas framtid det er snakk om, sier han.

Ingen mulighet i Iran

Som liten gutt i Iran – et land uten mannlige jordmødre – bar Borzoo på en drøm om selv å bli jordmor. Morfaren var dessuten gynekolog.

– Det var mange hjemmefødsler, og jeg ble veldig fascinert av eldre kvinner som kom hjem og hjalp de gravide til å bringe et nytt liv til verden. Jeg visste at jeg ikke hadde noen mulighet til å bli jordmor i Iran. Derfor flyttet jeg til Sverige, forteller han.

Men da Borzoo senere flyttet til Norge, og ble glad i ei jente i Odda, var det gjort. Iraneren med hestehalen og jobb på fødeavdelingen ble odding, og har vært en del av bybildet i 13 år.

For fødestua representerer han en bred erfaring med sine over 3.050 fødsler – mange dem ved store sykehus i Sverige.

Positive til mannlig jordmor

Så vidt han vet er det bare fem mannlige jordmødre i Norge. Og han ler godt av kombinasjonen mannlig, muslimsk jordmor fra Iran.

Han sier at de fleste kvinner er positive til å møte en mannlig jordmor. Men blant innvandrere kan det være par som ønsker at både jordmor og lege skal være kvinne.

– Det må vi bare respektere, sier han.

Iranske kvinner derimot, setter stor pris på å få en jordmor som kan språket.

I «Jordmødrene» får TV-seerne derimot se hvordan en av fødestuens egne, kvinnelige jordmødre blir håndtert – som gravid og fødende.