Gå til sidens hovedinnhold

Nye år på vent i Odda

Artikkelen er over 8 år gammel

Riksantikvaren anbefaler at verdensarvplanene for det gamle smelteverket i Odda legges på is, og at det jobbes videre med Notodden og Tinn.

ODDA: Det opplyser tidligere ordfører Gard Folkvord (A), som sammen med en delegasjon fra Odda kommune og Hordaland fylkeskommune i dag har hatt møte med Riksantikvaren.Der ble det klart at Riksantikvaren anbefaler at Oddas Unesco-søknad skyves ut i tid, og at staten går videre med søknaden for Rjukan (Tinn)/Notodden. Det ble snakket om to–tre års utsettelse av Odda-søknaden.

Mulighetsstudie

Tiden skal blant annet brukes til å gjennomføre en mulighetsstudie.

– Jeg har klart sagt ifra om at den MÅ gi svar på alle ubesvarte spørsmål Odda-samfunnet har om saken, skriver Folkvord i en SMS.

Han opplyser samtidig at ordfører John Opdal ikke vil fremme noen Unesco-sak for Odda kommunestyre i desember.

Tidligere i høst har riksantikvaren varslet at han ikke ville gå videre med Odda med mindre det kunne framskaffes en bredere, politisk oppslutning om saken.

Et knapt flertall sa i folkeavstemningen i 2007 nei til å sende en verdensarvsøknad. Et 14–13 flertall i kommunestyret sa senere «ja» til Unesco-søknad.

Men dette har ikke vært godt nok for riksantikvar Jørn Holme, som har vært redd for at søknaden da ville bli avvist i Unesco-hovedkvarteret i Paris.

Nå kan det se om som at det hele vil dra seg ut i enda noen år i Odda. I mars vil det være ti år siden Odda Smelteverk gikk konkurs.

Fornøyd ordfører

Ordfører John Opdal (H) sier seg fornøyd med det som kom ut av møtet med riksantikvaren Han har også inntrykk av at fylkeskommunen, som er medsøker, er glad for det riksantikvaren nå legger opp til.

– Vi ønsker nå å få gjennomført en mulighetsstudie, som kan legge til rette for en positiv utvikling på smelteverkstomta. Det blir på en måte grunnlaget for den videre skrivingen av en Unesco-søknad.

– Er dette for å få en bredere, politisk oppslutning om verdensarvsøknaden?

– Ja, det blir jo viktig i prosessen videre å få forankret dette bedre på en bredere, politisk plattform i Odda. Og ikke bare politisk, men også i befolkningen i Odda må vi få en bred oppslutning om Unesco.

Opdal minner om at både Tinn og Notodden – i motsetning til Odda – er kommet langt i arbeidet med søknaden.

– Gapet til Odda er blitt for stort. Vi klarer ikke å ta igjen dette, sier Opdal.

For ikke å forsinke Unesco-prosessen for Tinn og Notodden i det som er planlagt som en serienominasjon, blir Odda i stedet koblet på i et «trinn 2».

– Og det innebærer at Rjukan og Notodden kan få verdensarvstatus før Odda?

– Ja, det betyr det. De er kommet mye lenger enn oss i arbeidet.

Odda-ordføreren mener utsettelsen er bra for saken.

– Det er bra for lokalsamfunnet vårt å få bred oppslutning om dette, og få svar på alle viktige spørsmål.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK: