Ser Trolltunga til nye høyder

ATTRAKSJON: Klatrer og turarrangør Jostein Soldal tror trafikken til Trolltunga bare vil øke og øke – selv om Bergen Turlag nektes å bygge ny turisthytte i området. ARKIVFOTO: KAI-INGE MELKERAAEN

ATTRAKSJON: Klatrer og turarrangør Jostein Soldal tror trafikken til Trolltunga bare vil øke og øke – selv om Bergen Turlag nektes å bygge ny turisthytte i området. ARKIVFOTO: KAI-INGE MELKERAAEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Trolltunga – Hardangers svar på Preikestolen – kan om få år ha 40–50.000 besøkende hvert år.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

ODDA: Det tror Jostein Soldal, daglig leder i Opplev Odda. Han har sett hvordan fottrafikken inn til Trolltunga har tidoblet seg på bare et par år, og i 2011 nådde opp i 25–35 tusen. Tallet er basert på telling av biler i Skjeggedal sommeren 2011.
– Hvis en ser litt fram i krystallkula, der Trolltunga får samme utviklingen som Preikestolen, så tror jeg det fort kan bli 40–50 tusen besøkende som går inn der hver sommer, sier han.Fra tre–fire tusen fotturister for tre års tid siden, har solid markedsføring av Trolltunga ført til tidobling av besøket i løpet av et par år.

Villreintrøbbel

Soldal har liten sans for motstanden som er mot Bergen Turlag sine planer om å bygge en 25-sengers turisthytte ved Reinaskor nær Trolltunga. Villreininteresser har fått medhold hos Fylkesmannen, som har gått imot Odda sitt ja til bygging.

20. mars skal utviklingskomiteen ta stilling til om den står fast på byggetillatelsen, før den trolig ender opp hos en settefylkesmann til sluttbehandling.

– Forstår du villreinargumentene som blir brukt mot ei større turisthytte, Jostein Soldal?

– Jeg hadde forstått det dersom det var en rød tråd i det, sier han og viser til planer om kraftutbygging i Mosdalen, og «monstermastene» i Ulvik-fjellet, der hensynet til villreinen ikke akkurat har vært påtrengende.

Frykter for sikkerheten

Dersom hytteplanene stoppes, tror han ikke det får særlig store konsekvenser for den økende trafikken av fjellvandrere til Trolltunga.

– Folk vil gå uansett. Som reiselivsmenneske ønsker jeg at flest mulig skal bo i Odda. Men sikkerhetsmessig tror jeg det er fornuftig med den nye hytta. Folk går ofte inn til Trolltunga på ettermiddagen, og rekker ikke tilbake før mørket kommer.

Turister i «løypestreng»

Jostein Soldal, som har fått på plass to klatreruter (via Ferrata) i Tyssedal og Skjeggedalfjellet, jobber nå med å utvikle Skjeggedal som reisemål. Sammen med Vasstun Gjestehus og Norsk vasskraft- og industristadmuseum planlegges et servicesenter som kan leie ut sykler og kanoer, og arrangere turer gjennom vannkrafthistorie og vill natur.

Jostein Soldal har dessuten tanker om en såkalt zipline – en løypestreng – som skal gi turister en luftig opplevelse av den kjempestore steindemningen i Skjeggedal.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK:

Artikkeltags