Tilbake til matpakken

RINGEN SLUTTET: – Arbeiderpartiet kunne ikke regjere denne kommunen i det uendelige, sier Oddas ordfører Gard Folkvord (Ap), som gjør seg klar til å gå tilbake til jobben på røsteanlegget på «Zinken». Arkivfoto: KAI-INGE MELKERAAEN

RINGEN SLUTTET: – Arbeiderpartiet kunne ikke regjere denne kommunen i det uendelige, sier Oddas ordfører Gard Folkvord (Ap), som gjør seg klar til å gå tilbake til jobben på røsteanlegget på «Zinken». Arkivfoto: KAI-INGE MELKERAAEN Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Arbeiderpartiet i Odda har gjennomlevd sin kanskje svarteste mandag på 60 år.

DEL

ODDA: Mandag 19. september 2011 vil brenne seg fast i historien til det mektige Odda herreds Arbeiderparti. For åpent kamera fikk hele Norge se at Høyre og Rødt rottet seg sammen. Ap ble satt på gangen.

Del på Facebook

– Hvordan opplevde du denne dagen, Gard Folkvord?

– Jeg var jo forberedt på dette, for jeg hadde fått forhåndsinformasjon. Men jeg opplever det jo som ganske sensasjonelt. Det skrives nok norgeshistorie i Odda. Vi har aldri sett at en kommune har sagt nei til en folkeavstemning på et politisk spørsmål av den dimensjonen en så i 2007. Og mandag fikk vi en politisk avtale der en stemme til Rødt gir høyrepolitikk. Dette finnes det ikke paralleller til i norsk, politisk historie i moderne tid. Det er helt rett som Høyre sa at de ville kalle inn til en historisk pressekonferanse. For det var nettopp det det var.


– Hva synes du om å være den som avslutter 60 sammenhengende år med Arbeiderparti-ordfører i Odda?

– Det måtte skje før eller senere. Arbeiderpartiet kunne ikke regjere denne kommunen i det uendelige. Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet har sterk tillit i denne kommunen. Mange spådde oss et dårlig valgresultat, og vi har vært utsatt for mye kritikk og negativt fokus fra de andre partiene. Men vi kom altså tilbake med et valgresultat på 33,1 prosent. Vi mistet bare ett mandat i kommunestyregruppa – det er normal slitasje.


– Men det er dog en tilbakegang. I tillegg oppfordret SV folk til å stemme Rødt. Du tar ikke selv- kritikk på at det har blitt sånn?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har forholdt meg til de vedtak som er fattet av Odda kommunestyre. Som politisk leder har jeg vært opptatt av å lede og skape resultater. Alle som kjenner verdensarvsaken vet at vi har ventet og ventet på reguleringsplaner og ankerunder. Vi har ventet på alle disse prosessene som har tatt altfor lang tid. Lokalbefolkningen vet hvor de har Arbeiderpartiet. De vet at vi vil rydde opp på smelteverkstomta, rive det som kan rives, bygge et handlesenter, bygge et badeland.

– Når det gjelder maktskiftet, tar de altså og skraper sammen et flertall ved å ta alt fra Rødt til Høyre. Og da får en det til. Det blir en fotofinish. Det må en bare leve med. Ap tapte ikke valget, og vi strakte ut ei hand om å bygge et bredt, politisk flertall – ledet av det største partiet, og som kunne løfte Odda inn i ei ny tid. Det sa Høyre nei til, det sa Sp nei til, og det sa Nye Odda nei til. De ville gå for seg selv, og har fått et mye spinklere flertall. De har satt det store og dominerende partiet i Odda på gangen. Det hadde vært mye lurere å føre en inkluderende politikk.


– Du har fått ord på deg for ikke å være samlende. Er dette bare ondsinnet prat fra motstanderne?

– Du får et stempel på deg. En politisk leder må makte den vanskelige balansegangen mellom å være samlende og å skape resultater. Jeg har vært tydelig på at vi må skape resultater på smelteverkstomta, og ikke ha et verneomfang som er så stort at det blir uoverstigelig. Noen har vært uenig i dette, og så har det blitt en merkelapp som er delt ut.


– Hva med Gard Folkvord? Er du klar til å gå tilbake til røsteanlegget på Boliden?

– Ja, det er jeg. Jeg har permisjon fra min jobb på «Zinken», så jeg går tilbake dit.


– Hva tror du fire år i opposisjon vil gjøre med Arbeiderpartiet i Odda?

– Nei, det tror jeg vil være en god sak. Vi vil jo gjerne fortsette å styre Odda, men dette blir en ny opplevelse for oss. Vi er allerede i gang med å planlegge arbeidet, og jeg tror du vil se et sterkt Arbeiderparti i opposisjon – samlet og tydelig. Vi er et ordentlig og anstendig parti, som skal drive en ryddig opposisjonspolitikk. Men den skal være pågående, klar og tydelig.

Artikkeltags