Gå til sidens hovedinnhold

Tur til Jordalsnuten

Artikkelen er over 3 år gammel

Jordalsnuten er godt synlig fra riksveg 13, der den ruver mellom Buardalen og den flotte Strandsfossen. Turen starter fra parkeringsplassen ved Strand. Her er det satt opp orienteringstavle, og løypa er skiltet og T-merket.

Stigningen begynner med en gang. En flott tilrettelagt stølsveg går med utallige trappetrinn bratt oppover på nordsida av Strandsfossen. Et stykke oppe i lia går vi nær fossefallet. På toppen passerer vi flere hytter som ligger til Fossasetevatnet (505 m.o.h.).

Vi følger stien på nordsida av vatnet og går i slak stigning mot Liasete. Også her er flere hytter/stølshus, som ligger flott til på åpne setervoller mot Liasetevatnet (647 m.o.h.) med Folgefonna i bakgrunnen.

Her er stidele. Den ene stien går videre mot nordvest og Buar, mens vi følger skiltet til Jordalsnuten og går mot nordøst. Stien går bratt i skogen oppover lia. Etter et par hundre høydemeter flater landskapet mer ut, og vi kommer etter hvert opp på ryggen mot Jordalsnuten.

 

Ryggen følges i jevn stigning mot nuten, som ligger på 1043 m.o.h. Turen oppover ryggen er spektakulær, med Folgefonna og Buarbreen i vest og den stupbratte Buardalen mot nord.

I øst ser vi fjellområdene mot Tyssedal, med bl.a. Rossnos og Møyfallsnuten.

Fra toppen av Jordalsnuten ser vi Odda sentrum fra lufta. Vi ser også langt utover Sørfjorden, samtidig som vi mot sør ser fjellene i Seljestad/Røldalområdet med bl.a. Kyrekjnuten og Tindane i det fjerne. De bratte stigningene har virkelig gitt lønn for strevet!

I dette bratte landskapet er det ikke alternative ruter tilbake som kan anbefales, så vi går tilbake samme veg som vi kom.

Turfakta

Tilkomst: Vi kjører fra Odda mot Buardalen. Ved vegkrysset Buar – Strand følger vi vegen sørover mot Strand og kjører til opparbeidet parkeringsplass på høyre side av vegen. Kjøretid fra Haugesund: ca 2 timer

Parkering: Opparbeidet parkeringsplass. Gratis.

Gangtid: Ca. fem timer tur/retur. Merket og skiltet sti.

Kart: Nærstikart Odda

Friluftskart Odda

1315 III Odda

 

Kommentarer til denne saken