Ruklenuten/Åsenuten

Ruklenuten: Ved toppvarden, mot Nord-Fonna

Ruklenuten: Ved toppvarden, mot Nord-Fonna

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Turtipset denne gang er beregnet på de som ikke lider nevneverdig av høydeskrekk. Turen går til Ruklenuten/Åsenuten i Odda kommune, hovedsakelig en fottur, ispedd litt klyving i relativt bratt fjell.

Fra Odda kjører vi mot Utne. Litt før kommunegrensa mot Ullensvang går det en grusvei opp til gården Åse. Det finnes enkelte små lommer langs veien, der det er mulig å parkere.

Vi starter fotturen med å gå opp til gården. Her ser vi Åsenuten reise seg høy og mektig foran oss. Vi går mot nuten, på traktorvei som slynger seg oppover lia, og går etter hvert over i sti. Stien er relativt godt synlig og er merket med rødmalte R-er.

Vi kommer nå inn i Kvitnadalen, høyt oppe i den bratte dalsiden, med elva langt under oss. Foran oss tordner Dettefossen, der den kaster seg ned i dalen, og lenger bak er det enda en foss. Vi fortsetter på stien innover den bratte dalsiden, og ender til slutt opp ved Raundalsvatnet. Her får vi en liten hytte på høyre hånd, på høyden rett før vatnet, og på venstre hånd har vi en ur. Ved enden av ura går det et tråkk oppover til venstre, vi prøver å følge dette opp til Botnafjell, det er ikke like synlig hele veien. Her oppe på ryggen ser vi hvilket flott landskap som skjuler seg her inne. Selv om en ikke vil til topps, er det absolutt å anbefale å ta turen hit.

Men vi skal opp til toppen, og har nå ryggen som går opp mot Ruklenuten foran oss. Vi legger kursen mot denne ryggen og prøver å finne letteste vei å gå. Når vi kommer litt høyere blir det mer berg og steinur, og mindre vegetasjon. Vi holder oss stort sett på ryggen hele tiden, men tar av og til en tanke ut på høyre side. Etter hvert som vi kommer høyere blir det brattere, men her er det for det meste fast fjell, og relativt greit å gå. Noen få steder må vi klyve litt for å komme opp.

For å gjøre veivalget enklere er det i den øverste og bratteste delen satt opp små nødlinger som viser vei. Like før toppen flater terrenget ut, og vi kan gå opp til den lille varden for å nyte utsikten. Vi ser innover både Nord-Fonna og Midt-Fonna, og den svimlende utsikten rett ned i Kvitnadalen og Løkene er imponerende. Det er virkelig storslåtte omgivelser.

På andre siden av Sørfjorden ser vi innover Hardangervidda, der Hårteigen markerer seg, og helt i horisonten i nordøst ser vi den hvite Hardangerjøkulen. Det er å anbefale også å ta turen ned og ut på kanten av Åsenuten.

Herfra ser vi rett ned på gården Åse og dessuten Sørfjorden i hele sin lengde, fra Kinsarvik til Odda og enda lenger.

Turfakta

Varighet: Ca 6 timer opp og ned

Fra haugesund: Ca. 2,5 timers kjøretid.

Parkering: Langs veien opp til Åse.

Kart: 1315 III, Odda 1:50.000

Artikkeltags