Over 10.000 har signert opprop mot helikoptertypen som styrtet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En underskriftskampanje som ber om at helikoptertypen Super Puma tas ut av tjeneste, har passert 10.000 signaturer siden ulykken.

DEL

13 mennesker mistet livet da et helikopter av typen Airbus Helicopters H225 Super Puma styrtet i en holme i Øygarden fredag.

Fredag startet David Winder fra Storbritannia en underskriftskampanje som ber om at helikoptertypen tas ut av tjeneste.

«Denne underskriftskampanjen er for alle Nordsjøarbeidere og deres familier», står det i kampanjen, som ber om at helikopteret tas permanent ut av tjeneste.

«Vi ber CAA (Civil Aviation Authority, det engelske luftfartstilsynet red. anm.) om å sette livene til Offshore-arbeidere og piloter først, og tilbaketrekke sertifiseringen for helikopteret. Gjøres ikke dette, vil det resultere i flere unødvendige dødsfall», skriver Winder.

Siden fredag har kampanjen fått over 10.000 underskrifter.

Fakta Super Puma

  • Helikopteret som havarerte ved Turøy vest for Bergen, var av typen Airbus Helicopters H225 Super Puma, som inntil i fjor var kjent som Eurocopter EC225.

  •  Fartøyet har plass til inntil 19 passasjerer og et mannskap på 3.

  •  Norske og britiske myndigheter innførte flyforbud for helikoptertypen etter ulykken. Dette gjelder imidlertid kun kommersielle flygninger og passasjertrafikk, og ikke for søk, redning og oppdrag av livreddende karakter.

  •  Airbus har senere fulgt opp med å utstede et sikkerhetsdirektiv som setter samtlige EC225LP på bakken. Dette flyforbudet gjelder over hele verden.

  • Helikoptertypen har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Den alvorligste skjedde i 2009 da alle 16 om bord omkom i et havari utenfor Peterhead i Skottland.

  • Et Super Puma fra Helikopter Service med tolv mann om bord styrtet i 1997 på vei fra Brønnøysund til Norne-skipet.

  • I 2012 ble alle ti helikoptrene av denne typen i Norge satt på bakken fordi de hadde vært involvert i to nødlandinger med kort tids mellomrom.

  • Helikopterprodusenten Airbus Helicopters er et forsvarsindustriselskap som ble dannet som Eurocopter i 1992.

(Kilder: NRK, Wikipedia og Airbus) (©NTB)

Denne saken er hentet fra Bergensavisen.

LES OGSÅ:

Artikkeltags