13 mennesker mistet livet da et helikopter av typen Airbus Helicopters H225 Super Puma styrtet i en holme i Øygarden fredag.

Fredag startet David Winder fra Storbritannia en underskriftskampanje som ber om at helikoptertypen tas ut av tjeneste.

«Denne underskriftskampanjen er for alle Nordsjøarbeidere og deres familier», står det i kampanjen, som ber om at helikopteret tas permanent ut av tjeneste.

«Vi ber CAA (Civil Aviation Authority, det engelske luftfartstilsynet red. anm.) om å sette livene til Offshore-arbeidere og piloter først, og tilbaketrekke sertifiseringen for helikopteret. Gjøres ikke dette, vil det resultere i flere unødvendige dødsfall», skriver Winder.

Siden fredag har kampanjen fått over 10.000 underskrifter.

Fakta Super Puma

  • Helikopteret som havarerte ved Turøy vest for Bergen, var av typen Airbus Helicopters H225 Super Puma, som inntil i fjor var kjent som Eurocopter EC225.

  •  Fartøyet har plass til inntil 19 passasjerer og et mannskap på 3.

  •  Norske og britiske myndigheter innførte flyforbud for helikoptertypen etter ulykken. Dette gjelder imidlertid kun kommersielle flygninger og passasjertrafikk, og ikke for søk, redning og oppdrag av livreddende karakter.

  •  Airbus har senere fulgt opp med å utstede et sikkerhetsdirektiv som setter samtlige EC225LP på bakken. Dette flyforbudet gjelder over hele verden.

  • Helikoptertypen har vært involvert i fem ulykker på fire år i Storbritannia. Den alvorligste skjedde i 2009 da alle 16 om bord omkom i et havari utenfor Peterhead i Skottland.

  • Et Super Puma fra Helikopter Service med tolv mann om bord styrtet i 1997 på vei fra Brønnøysund til Norne-skipet.

  • I 2012 ble alle ti helikoptrene av denne typen i Norge satt på bakken fordi de hadde vært involvert i to nødlandinger med kort tids mellomrom.

  • Helikopterprodusenten Airbus Helicopters er et forsvarsindustriselskap som ble dannet som Eurocopter i 1992.

(Kilder: NRK, Wikipedia og Airbus) (©NTB)

Denne saken er hentet fra Bergensavisen.

LES OGSÅ: