Giganten kommer i helgen

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå kommer Aasta Hansteen-skroget til våre farvann. Søndag går sjarmøretappen til Høylandsbygd.

DEL

SUNNHORDLAND: Det er to måneder siden det 200 meter lange skroget til Aasta Hansteen-plattformen forlot verftet i Sør-Korea. Da startet ferden mot Sunnhordland, der sammenkoblingen skal skje. Kværner Stord assisterer Technip i den jobben.

LES OGSÅ: Nå er det gigantiske understellet snart på vei

Været og sjøen avgjør hvor fort det går forover, så det er ikke mulig å si eksakt tid for ankomst. Estimatet var to måneder fra 21. april og det stemmer bra for transporten som ferden som har seilt i motvind den siste tiden, opplyser Eva Sleire i Statoil. Lysforholdene lørdag kveld avgjør om los kommer om bord fra Kvitsøy eller Skudeneshavn.

Aasta Hansteen-skroget blir godt synlig fra Haugalandet og Sunnhordland i tiden framover. Det skal først til Høylandsbygd, der operasjonen med å frigjøre skroget fra skipet vil ta åtte-ti dager. Siden bærer det til Klosterfjorden, der den skal snus til stående posisjon, før den ballasteres i Digernessundet. Du kan se operasjonene beskrevet i videoen her. 

Skroget er sylinderformet, og hører til det som blir verdens største av slaget Spar-plattform (198 m), en flytende sylinderformet installasjon som fortøyes til havbunnen.

Dra til sjøs

Statoil forventer at mange av oss kystfolk som har tilgang på båt, vil dra ut på sjøen når det spesielle byggverket kommer.

– Den er flott å se, så jeg kan godt forstå om folk vil ut i båt. Og de er velkomne. Vi ber folk om å ta hensyn, holde avstand og ta ansvar for egen sikkerhet, sier Eva Sleire, kommunikasjonsleder i Statoil.

Du kan lese en kunngjøring fra Statoil i Haugesunds Avis' fredagsutgave.

I videoen du finner lenke til her, kan du se høydepunkt i prosjektet fra 2014 og fram til i dag, fra Hyundai-verftet. Vil du se mer, finner du en lengre versjon på YouTube, opplyser Statoils informasjonsavdeling.

Artikkeltags