Gå til sidens hovedinnhold

– Om dette fortsetter, må vi vurdere å stenge

Toalettene på Åkrasanden får ikke stå i fred.

For abonnenter

KARMØY: Daglig leder i Friluftsrådet Vest, Oddvin Øvernes, klarer ikke å skjule irritasjonen etter flere tilfeller av hærverk på Åkrasanden den siste tiden.

Sammen med kollegene forvalter han 116 friluftsområder fordelt på 13 kommuner i Nord-Rogaland og Sunnhordland.

De fast ansatte og sommervikarene har med andre ord mer enn nok å gjøre. I disse dager må de i tillegg bruke en god del tid på unødvendig ekstraarbeid – og det på et av de mest besøkte friluftsområdene vi har i regionen.

Øvernes forklarer:

– I den siste tiden har vi opplevd en god del hærverk på Åkrasanden.

– Trasig

Det er spesielt toalettene like sør for Røde Kors-bygget som har fått gjennomgå.

– Papirholderne blir revet ned fra veggene, og papiret blir stappet ned i toalettene som da blir ubrukelige. Det er trasig at folk skal ødelegge på denne måten. Nå bruker vi mye tid og ressurser på opprydding og reparasjoner i stedet for å gjøre de tingene vi skal gjøre, sier Øvernes.

Han oppfordrer foreldre til å en prat med ungdom de har i huset for å få en slutt på ødeleggelsene.

– Vi ønsker ikke å stigmatisere en hel aldersgruppe, men det er neppe pensjonister som står bak dette. Det er nok grupper blant de yngre årsklassene, sier han.

Les også

Ny park utsatt for hærverk: – Jeg blir snart ikke overrasket lenger

Les også

Aktivitetspark blir stadig utsatt for hærverk: – Det er helt meningsløst

Les også

Fyllehærverk til 50.000 kroner: – Vi blir tomme for ord

Konsekvenser

Øvernes håper fornuften etter hvert vil sige inn hos dem som står bak hærverket. Hvis ikke kan det få konsekvenser for hvilke fasiliteter som vil være tilgjengelige i våre populære turområder.

– Om hærverket fortsetter, må vi rett og slett vurdere om vi skal stenge toalettbygget på Åkrasanden. Helt stengt blir det neppe nå i høysesongen, men vi må muligens få montert inn en tidslås på dørene. Da blir toalettene mindre tilgjengelige enn de er i dag, sier Øvernes som heldigvis også kan rapportere at Friluftsrådet Vest får gjort vedlikeholdsarbeidet de har planlagt i sommer.

– Vi hadde to karer som gikk langs turveien ved Eivindsvatnet i går og slo gras og småkratt for å holde vegetasjonen nede. Det er viktig å holde utsikten til vannet åpen og krattet. De ansatte har også vært i Kvalsvik og brukt kantklippere der. Dette er viktig arbeid vi gjør cirka én gang i sommersesongen. Grasarealene blir slått cirka én gang i uka, eller etter behov, opplyser han.


Kommentarer til denne saken