FILMINNSPILLING: 41-åringen jobber i Nord Helikopter, som er sterkt involvert i innspillingen av den sjuende «Mission: Impossible»-filmen. Den har fått mye medieomtale på grunn av at deler av innspillingen foregår i Romsdalen.

Og ikke minst fordi Tom Cruise fortsatt har hovedrollen.

– Jeg var også med på innspillingen av «Mission: Impossible – Fallout». Da fraktet jeg utstyr, rigg og skuespillere til og fra Preikestolen. Det var en del kjendiser med på innspillingen, forteller Heljar Hakestad til Haugesunds Avis.

Da bladet Sunnhordland for to år siden spurte om han hatt Tom Cruise som passasjerer, svarte han: Ingen kommentar. Fortsatt er han fåmælt om den innspillingen, og ikke minst om det som skal skje de neste ukene i Hellesylt og andre deler av Romsdal.

– Det var strengt med taushetserklæring forrige gang. Slik blir det nå også, jeg får ikke vite jeg skal gjøre før jeg er på plass, sier stordabuen.

Han reiste fra Stord onsdag, og vi snakket med ham dagen før.Stord Hollywood-produksjon

– Hva er din jobb under filminnspillingen?

– Det blir det samme som på Preikestolen. Vi begynner filmingen ganske snart, men det er meldt dårlig vær. Jeg flyr altså utstyr og skuespillere. Dette er jo en Hollywood-produksjon. Jeg tror den er nesten fire-fem ganger større enn den forrige, både når det gjelder kostnader og materialer. Togvogner blir omgjort til Orientekspressen og skal brukes på Raumabanen. Vi får i grunnen ikke vite noe særlig før vi kommer til Romsdalen, sier piloten.

NRK hadde innslag onsdag der lokalbefolkningen hadde møtt om Cruise i Hellesylt. Han er kjent for å gjøre mange av stuntene sine selv.

Dagbladet følger innspillingen tett, og skriver at etter mange timer med fallskjermhopping og motorsykkelkjøring, slo Cruise på sjarmen og inviterte naboene til en prat onsdag ettermiddag. Han tok bilder med alle før han sa farvel og fortsatte med øvelseskjøringen.

Innspillingen skal foregå fram til 25. september. Nord Helikopter har vanligvis åtte-ni helikopter, men har leid flere inn under innspillingen, og disponerer til sammen 12 på det meste.

Utfordrende å være pilot

Heljar Hakestad har flydd siden 2002 etter å ha tatt utdannelse som helikopterpilot i Sandefjord. Han har jobbet i Fonna Fly før han kom til Vigra der Nord Helikopter holder til.

– Jeg har en turnus med 14 dager på jobb og så 14 dager fri. Nå begynner jeg på arbeidsturnusen min.

– Hvordan er det å jobbe som helikopterpilot?

– Jeg valgte yrket fordi jeg ville gjøre noe annet enn det andre gjør. Noe utenfor boksen, og har aldri angret på det. Å være helikopterflyger i Norge er utfordrende. Du har fine dager og så har du snø og tåke. Det er ulike problemstillinger hver dag og stadig værutfordringer. Flygingen er krevende, men det kommer seg med erfaring. Nå har jeg snart drevet med dette i 20 år.

Fløy Tom Jones til Tysnesfest

Å fly helikopter blir rutinepreget, men noen opplevelser er mer uforglemmelige. I 2016 fraktet Hakestad Tom Jones til og fra Tysnesfest.

– Det var spesielt. Jeg tror han kom med privatfly fra Los Angeles, landet på Flesland og ble fraktet til et hotell. Vi fikk beskjed om en hente artist som skulle opptre på Tysnesfest, og kjørte ham fra Sandviken til Tysnes. Konserten fikk jeg ikke sett, vi skulle bare fly ham fram og tilbake til Bergen. Der etter dro han rett tilbake til L.A., forteller stordabuen.

Heljar Hakestad har også vært med på «71 grader nord»-innspillingen for TV Norge. Da har det gått mest i filming av landskap som reality-deltakerne skal gå i, klatre eller komme seg fram i på et eller annet vis.

– Hva synes du om den siste «Mission: Impossible»-filmen, innspilt på Preikestolen?

– Det skal vel forestille Kashmir. Det er action og bra underholdning der og da.