Sjøtroll pålagt å overvåke vassdrag etter at 53.000 regnbueaure rømte

Minst 53.000 regnbueaure rømte fra oppdrettanlegget til Sjøtroll Havbruk i Sveio.

Minst 53.000 regnbueaure rømte fra oppdrettanlegget til Sjøtroll Havbruk i Sveio. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Rømt regnbueaure observert i Etnefjorden og i Fjonvassdraget

DEL

SVEIO: Det var torsdag 18. februar den storstilte rømmingen av nesten slaktemoden regnbueaure ble oppdaget fra Sjøtroll Havbruk sitt anlegg i Ålfjorden.

I helga ble det gjort opp status for hvor mange fisk som forsvant, og det viser seg nå at det mangler 53.000 fisk med en gjennomsnittsvekt på 3,5 kilo. Totalt var det 148.000 regnbueaure i merden.

Av den rømte fisken skal rundt 20.000 være fisket opp. Fylkesmannen i Hordaland har også åpnet for generell tillatelse for garnfiske i området, den eneste betingelsen er at man registrerer seg hos fylkesmannen. Sjøtroll betaler 50 kroner for hver regnbueaure som blir levert til mottaket ved Raunesvågen i Sveio.

Må sjekke ni vassdrag

Fiskeridirektoratet har påla torsdag Sjøtroll Havbruk å overvåke og eventuelt fjerne regnbueaure fra følgende vassdrag:

Hordaland:

  • Fjonselva,
  • Etneelva,
  • Melandselva
  • Ådlandsvassdraget.

Rogaland:

  • Svendsbøelva,
  • Vikebygdelva,
  • Vågselva,
  • Oselva
  • Eidselva.

Overvåkingen skal starte så snart som mulig og vare fram til 1. mai, heter det i pålegget fra direktoratet. Rømt regnbueaure er observert i Etnefjorden og i Fjonvassdraget.

Fremmed art

– Regnbueaure er en fremmed art i Norge. Den gyter om våren og individ som søker opp i vassdrag kan gjøre skade på gytegropene til laks og sjøaure. Omfanget av rømmingen bidrar til økt risiko for at fisken vandrer opp i vassdrag. Vår naturlige laks og sjøaure er høstgytere. Risikoen for at regnbueørreten etablerer seg er liten, men den kan ødelegge –  derfor er ikke dette bra, sier fiskeforvalter Gry Walle hos Fylkesmannen i Hordaland til Haugesunds Avis.

Fiskeridirektoratet oppfordrer alle fritids- og yrkesfiskere til å melde fra om fangst av oppdrettsfisk til direktoratets døgnåpne tipstelefon: 03415

LES OGSÅ:

Ørret har rømt fra Sveio

Fiskeboom etter rømt aure

Lover å rydde etter stormen 

150.000 oppdrettsfisk har rømt hittil i år

Aner ikke hvor 185 rømte laks kommer fra 

Artikkeltags