Gå til sidens hovedinnhold

Oppgitt og frustrert barnehageansatt!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi kan for tiden se at samfunnet vårt stenger mer ned nå for å redusere smitte og få tilbake kontrollen. Skoler har innført hjemmeskole med nett-undervisning. Bedrifter har ulike metoder for å ivareta gode smittevernstiltak. Det tilrettelegges for gode tiltak med både hjemmekontor, pleksiglass og munnbind i dagligvarebutikkene. Det er kjempebra, men hvor er vår verktøykasse for beskyttelse mot dette viruset? Med vi, snakker jeg om barnehage-ansatte.

Jeg begynner å bli lei av å snakke om dette og lei hele coronaen, men det vet jeg at jeg ikke er alene om! Nok får være nok. Vi har alle dette året opplevd hvordan det er å leve under strenge regler og restriksjoner fra regjeringen. Det tærer på for både de eldre og yngre. Ingen kommer godt ut av denne pandemien, men det som skuffer meg mest er å se en regjering som hverken bryr seg eller tar hensyn til barnehageansatte.

Vi har prøvd i 1 år nå og gjøre vårt aller beste for å ivareta barns sosiale behov og gjøre alt vi kan for å tilrettelegge for en noenlunde "normal" barnehagehverdag. Er det noe som er viktig i denne pandemien er det å beskytte å ta vare på vår neste generasjon og barn. (Vi) og da tror jeg at jeg snakker for flere barnehageansatte enn meg selv at det å se barn komme i barnehagen og ha en fantastisk dag sammen med venner, varmer alle våres hjerter! Det er helt fantastisk å få lov å være en del av.

Men ikke til enhver pris. Jeg går på jobb og prøver så godt jeg kan å holde avstand å sprite hendene mine. Jeg har ingen mulighet for beskyttelse mot dette viruset da jeg er på jobb, bortsett fra anti-bac og avstand. Det holder ikke. De ansatte er slitne, redde og lei.

Jeg skulle så gjerne ønsket at man kunne ha holdt barnehagene åpne og hatt en så normal drift som mulig, men gitt dagens smittesituasjon med muterte virusvarianter så er det ikke forsvarlig for noen! Det er ikke forsvarlig fordi det eneste man oppnår er en større risiko for smitte og eventuelt flere avdelinger i karantene. Det kan sees i sammenheng ved at flere barnehager på Haugalandet blir satt i karantene pga smitte. Det påvirker enormt mange da de eventuelt blir nærkontakter til en smittet person. Det vil vi også unngå.

Vi ser at flere unge blir smittet med viruset, noe som bør være bekymringsfullt. Sykehusene får flere og flere innlagte pasienter med COVID - 19. Det er en svært dramatisk negativ utvikling.

Vi som jobber i barnehage har også et liv vi ønsker å leve etter jobb. Vi har familie og venner vi gjerne skulle tilbrakt mer tid sammen med. Jeg savner stort det å kunne gi mine familiemedlemmer en god klem og tilbringe kvalitetstid sammen med dem. Jeg savner det å kunne besøke min snart 1 år gamle nevø som jeg så gjerne skulle tilbrakt mer tid sammen med, men jeg tar til takke med facetime. Jeg savner å være sosial med kompiser. Jeg tror ikke jeg er alene om det.

Jeg ønsker ikke sympati for at jeg ikke får møte familie eller venner i denne vanskelige situasjonen fordi det er forståelig at det må være slik en periode.

Jeg innretter meg etter det regjeringen innfører av strenge restriksjoner og regler mot nettopp dette pga en smittesituasjon som er ut av kontroll. Det er helt forståelig og jeg holder meg mest mulig hjemme for å ta del i dugnaden. Noe jeg også gjør er å gå på jobb, hver dag, da jeg ikke har noe valg.

Det jeg derimot ikke forstår er hvorfor barnehageansatte ikke skal få beskytte seg mot dette viruset? Det forventes bare at vi stiller opp på jobb, gjør jobben vår også får vi bare håpe på det beste og at vi ikke blir smittet. Ingen beskyttelse. Ingen risiko-tillegg. Bare gult, eller vent, var det rødt nivå nå? Vi får hverken beskyttelse mot viruset eller godt betalt. Tap - tap, spør du meg.

Hva skal til for at barnehagene stenger? For en kort periode? Til vi har kontroll og det føles forsvarlig for både mine kollegaer og foreldre. Til foreldrene kan levere i barnehagen trygge på at vi har bedre kontroll.

Jeg har lest flere og flere debattinlegg om dette temaet og blir både lei og trist av å se at regjeringen ikke lytter. Det er snakk om en nedstengning av barnehagene til en uavklart situasjon er under kontroll igjen. Er det et for stort økonomisk tap å gjennomføre det? Hvor mange smittetilfeller rundt om på Haugalandet må til før vi blir sett? Skolene er stengt og praktiserer hjemme-skole. Hvorfor holdes barnehagene åpent da alt rundt blir stengt?

En tanke går også til de fantastiske lederne av våre barnehager. Jeg som tidligere vikar, nå fast ansatt og pedagogisk medarbeider må få lov å si at det må være utrolig vanskelig å styre en barnehage nå. Styrerne blir møtt av helt forståelig frustrerte, slitne og redde kollegaer som føler seg utsatt for dette viruset. Spørrende og frustrerte foreldre i en vanskelig situasjon hvor hverdagen blir snudd opp ned og man må planlegge dag for dag da alt er usikkert! Dette er ikke enkelt for noen.

Jeg har full forståelse for at barn og unge har godt av å være i skole og barnehage. Det er vitenskapelig bevist at det er viktig med sosialt samvær og sosial utvikling i tidlig alder. Jeg har ingen problemer med å forstå det og jeg verdsetter det høyt, men ikke til enhver pris. Vi er i en ekstra-ordinær situasjon som på nåværende tidspunkt er svært krevende og uoversiktelig. Jeg har full forståelse for konsekvensene av å stenge barnehager, men gitt situasjonen føler jeg det nå er helt nødvendig for å igjen få kontroll på en alvorlig situasjon!

En endring må til. En endring der tiltakene må være sterke og konsekvente. En endring som vil føre til at vi tidligere igjen kan åpne opp for at barna skal kunne treffes igjen og ha det gøy! Det er ingenting jeg ønsker mer en at vi kommer dit så fort som mulig, men om det skal være en realitet tror jeg tiltakene må ha en vesentlig større effekt hvor nedstegning over en kort periode kan være løsningen.

Steng barnehagene for en periode, få kontroll på utbruddene. Vi bor i et av verdens rikeste land? Kan vi klare en nedstegning av barnehager for en kort periode? Jeg tror ja. Vi må nå bekjempe dette viruset med strenge tiltak, hvor vi prioriterer helse og trygghet for alle. Vi har ingen flere å miste!

Kommentarer til denne saken