HAUGESUND: De ulike anleggene i Idrettsplassen samler mye folk i alle aldre. Dessuten mange biler – som må parkere et sted.

Nå har også et stort tivoli – Norges største i sitt slag – rullet inn med 20–30 lastebiler og trailere.

Dermed blir det trangt om plassen, noe som skaper frustrasjon og parkeringsproblemer.

– Fullstendig kaos, sier haugesunder Magnus Hauge Bakke (30).

Lunds Tivoli har fått leie den store kommunale parkeringsplassen like ved Vardhallen.

Da de første lastebilene med karuseller kjørte inn i området, opplevde andre bilister at problemene meldte seg – de ble møtt med sperrebånd foran parkeringsplassen.

– Alle jeg har snakket med er frustrerte, forteller Magnus Hauge Bakke.

Tivoli skaper sirkus

Mandag skulle han parkere som vanlig før treningsøkten i 18.00-tiden.

Men i stedet for å få øye på en ledig P-plass i det store parkeringsanlegget mellom Haraldshallen og Vardhallen, er det trafikkaos han ser.

Et tivoli som skaper sirkus i parkeringen.

– Innkjørselen til parkeringen er stengt. Med en bukk og sperrebånd. Ingen informasjon eller skilting, ingen dirigerer trafikken. Det hele endte i enorm trafikkork, forteller Magnus Hauge Bakke.

Bilister som kjørte inn mot den mindre parkeringsplassen vest for ishallen, måtte bare konstatere at her var det fullt, ta en runde og kjøre ut igjen.

Dermed ble inn- og utkjørselen mellom Haugarhuset og gjestgiveriet en flaskehals, forklarer Magnus Hauge Bakke.

– Det endte med kø. Biler parkert på gresset, langs veien, i busslommer. Overalt. Og mens det kokte, var det vanskelig å komme både inn og ut, sier han.

– Synes jeg lite om

Området brukes også av mange som går eller sykler til og fra trening, samt turgåere i Haraldsvang.

– Å si ja til å la et tivoli rigge seg til midt i en idrettsplass, synes jeg lite om. Parkeringsplassen er ganske full de fleste dagene i uken ellers, sier Magnus Hauge Bakke.

Når Haugesunds Avis er på stedet til samme tid tirsdag, er sperringen fortsatt på plass. Å finne ledig plass i området er like lett som å vinne i lykkehjulet.

Ved Vardhuset er det også fullt.

– Er kommunen klar over hvor viktig denne parkeringsplassen er for treningen som foregår i området? spør han.

– Må ta seg selv i nakken

Han viser til de tre fotballklubbene, klatrehallen, ishallen, pistol- og curlinghallen, svømmehallen og resten av Haraldshallen.

– Det er mye folk og mange biler så å si hver dag. Det er ikke sjelden jeg må bruke litt tid til å finne parkeringsplass også når forholdene er normale her, sier haugesunderen.

Han sier at det ikke er gitt informasjon i forkant av den ekstraordinære situasjonen med parkering i området.

– Jeg synes de burde funnet en annen plass tivoliet kunne brukt, sier Magnus Hauge Bakke.

Det er ikke Lunds tivoli han er frustrert over.

– Jeg synes de må ta seg selv i nakken og unngå lignende, de som har sagt ja til dette – uten å skilte, dirigere trafikken eller tilrettelegge alternativ parkering.

Sperret for tivoliets biler

Det er idrettssjef Kjetil Lande og kommunens eiendomsavdeling som har inngått avtale med Lunds tivoli om at de får bruke plassen.

Ifølge Lunds tivoli skal de åpne lørdag 30. april og holde det gående til og med søndag 8. mai.

– Jeg har selv sett at det er utfordringer med parkeringen nå. Når ca. 200 plasser plutselig forsvinner, blir det lett kork, sier idrettssjef Kjetil Lande.

Han forteller at problemet oppsto da de første tivolibilene ankom.

– De kommer med 20–30 lastebiler og trailere, men alle kommer ikke på en gang. Siden parkeringsplassen allerede var sperret, hadde en del vanlige biler blitt parkert på en måte som gjorde at tivolibilene ikke kom seg inn, forteller Lande.

Han sier det i løpet av tirsdagen er satt opp informasjon om at det fra og med onsdag blir mulig å parkere på grusbanen vest for parkeringsplassen.

– Tivoliet passer inn her

– Gamle gymnasbane 3. Den skulle vært klar til alternativ parkering allerede tirsdag. Men på grunn av svære setninger og hull, har vi ikke tatt sjansen i frykt for skade på biler. Derfor er dette utsatt, sier idrettssjefen.

Vassbakk & Stol kommer med grus og planerer onsdag.

– Det er første gang vi har tivoli i Idrettsparken. Vi ønsker dem velkommen til byen. Idrettsplassen er et fint område og vi mener tivoliet passer inn her. Dessuten er området på Flotmyr opptatt nå som det gjøres grunnarbeid der, sier Kjetil Lande.

Han sier flere klubber er informert om tivoli-besøket, særlig de som skal ha turneringer.

– De trenger å vite at det kan bli noen utfordringer i helgene. Vi kunne informert mer og til flere, men det var altså planen at alternativ parkering skulle vært klar tidligere. Og at dette derfor ikke ville bli et problem, sier idrettssjef Kjetil Lande.