– Er litt redde og nervøse

NY RUNDE: Hawjin (t.h.) og Nawjin Alinejad skjønner ikke hvorfor de skal sendes ut av Norge.

NY RUNDE: Hawjin (t.h.) og Nawjin Alinejad skjønner ikke hvorfor de skal sendes ut av Norge. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Neste tirsdag stiller Hawjin og Nawjin Alinejad i retten i Oslo igjen. Ankesaken kan være deres siste sjanse til å få opphold i Norge.

DEL

HAUGESUND: Det er gått ett år siden Oslo tingrett bestemte at Hawjin (12) og Nawjin Alinejad (10), og foreldrene deres Nasar Alinejad og Nashmil Rasulpoor, ikke har rett til opphold i Norge. Før familien stiller i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i neste uke, ønsket de to jentene – som er født og oppvokst i Haugesund – å møte Haugesunds Avis.

De tar imot i stua i kjellerleiligheten i Spannavegen som har vært deres hjem de ti siste årene. Sammen med foreldrene og «reservepappa» Per Monclair Larsen i støttegruppa som jobber for at familien skal få oppholdstillatelse i Norge.

Normalt er Nawjin mest snakkesalig. Denne søndagen er tiåringen nettopp kommet hjem fra overnattingsbesøk hos en venninne. Der ble det minimalt med søvn. Hun er trøtt, og overlater til storesøster Hawjin å svare.

Samme som sist

Først mot slutten av intervjuet bestemmer Nawjin seg for å si noe. 10-åringen gjentar det hun sa til dommeren i Oslo tingrett i november i fjor:

– Om du hadde vært i samme situasjon, ville du også følt deg trist og lei for at du ikke fikk bli i landet, sier 10-åringen.

– Jeg vil si det samme til dommerne nå, hvis jeg får snakke med dem, legger hun til.

Borgarting lagmannsrett har satt av tre dager til ankesaken. De to jentene vil møte i retten noen timer den første dagen. Muligens skal de også gjennom et dommeravhør denne gangen også.

– Jeg gruer meg litt. Det er litt dumt at vi skal i retten en gang til, sier Hawjin.

De to jentene føler seg som haugesundere og kurdere, og har ingen tilknytning til foreldrenes hjemland Iran. Medelevene i femte og sjuende klasse på Solvang skole vet om rettssaken og at de to jentene kan bli tvangssendt ut av landet.

– De støtter oss. De synes det er kjempedumt, sier Hawjin.

– Det synes vel dere også?

Jentene nikker til svar.

– Vi skjønner ikke hvorfor vi må ut, sier Hawjin.

– Er dere redde?

– Litt ja, innrømmer hun.

Mange runder

Ekteparet Naser Alinejad og Nashmil Rasulpoor kom til Norge i januar 2003. Søknadene deres om asyl og opphold på humanitært grunnlag ble avslått. Klagene førte heller ikke fram. I 2006 ble Alinejad utvist fra Norge, og siden har familien – med unntak av to perioder – oppholdt seg ulovlig i landet.

Fra 2006 til 2015 har familien fått avslått elleve begjæringer om omgjøring av vedtaket – begrunnet i nye forhold hver gang. I fjor gikk de til retten.

Barnas beste

I ankesaken vil familiens advokat Jan M. Birkeland trekke fram noen nye momenter.

Han mener at klageorganet Utlendingsnemnda (UNE) har lagt feil faktum til grunn, at familiens kristne livsførsel ikke er blitt vurdert, og at farens politiske aktivitet i Norge gjør det risikabelt å sende familien til Iran.

Det sentrale punktet i saken er likevel fortsatt det samme: Er hensynet til barna beste, og deres sterke tilknytning til Norge, forsvarlig og bredt nok vurdert?

Blir med til Oslo

Tingretten konkluderte med at hensynet til barna var blitt forsvarlig vurdert, men at innvandringsregulerende hensyn – at familien oppholdt seg ulovlig i Norge – må veie tyngre.

– Jeg tenker at lagmannsretten har mulighet til å konkludere med at feil fakta er lagt til grunn. Eller at retten kan bruke en sikkerhetsventil i Utlendingsforskriften om at det skal være en forsvarlig avgjørelse å sende barna ut, sier Birkeland.

Familiens støttespillere Kari og Per Monclair Larsen følger familien til Oslo. Parallelt jobber støttegruppa for å samle inn penger til rettssaken.

– Vi mangler 100.000 kroner, sier Per Monclair Larsen.

LES OGSÅ:

Artikkeltags