KARMØY/ OSLO: Han har et mål om å bi den «artisten som har spilt i alle Norges kommuner». Etter kommunesammenslåingen er vi nå nede i 356 kommuner.

For et par måneder siden fikk Rossehaug en idé: Hvorfor ikke holde en konsert i alle kommunene? Helst bør det skje innen 1. april 2022.

– Hvordan i all verden fikk du denne ideen?

– Som artist må du finne på noe. Du kan ikke gjøre det samme hele tiden. Folk gjør mye rart og setter rekorder. Av alle kjempedumme ideer, er kanskje dette den dummeste. Jeg har allerede tjuvstartet og spilt i 21 kommuner, men den virkelige starten skjer i august. Da drar jeg til Lofoten og spiller seks konserter i de seks kommunene. Når du har norgeskartet foran deg, virker prosjektet nesten umulig å gjennomføre. Du må zoome inn og ta bit for bit. Og da blir det plutselig mulig, sier Aslak Rossehaug til Haugesunds Avis.

Vil treffe publikum ansikt til ansikt

Det siste året har karmøybuen bodd i Oslo. Han er tidlig oppe hver morgen og jobber med prosjektet: booker konserter, legger opp reiseruter, sjekker ferjetabeller, overnatting og hvem han skal spille med. På ettermiddag og kveld jobber han for Bring. Rossman legger opp til konserter alene, som duo, trio eller med et helt band. Han er lei av at artistlivet dreier seg mye om fokus på spillelister, Spotify-algoritmer og følgere på Instagram.

– Jeg liker å treffe mennesker og spille for et publikum ansikt til ansikt: hør hva jeg har å komme med.

– Har dette prosjektet noe med koronakrisen å gjøre?

– Det eneste er at koronakrisen har gitt meg ekstra fot til å få gang på det. Har ikke tenkt så mye på korona. Det har vært spillestopp, og noen er fremdeles skeptiske. Men de fleste steder er åpen for et begrenset antall folk.

A never ending tour

Første uke i august begynner han på det han kaller for sin «never ending tour», og vet godt at Bob Dylan gjør det samme. Da tar han Lofotens seks kommuner på seks dager. Neste etappe er å kjøre bobil fra Haugesund til Molde – og ta alle 30–40 kommuner på den strekningen.

– Hvordan skal du legge opp første etappe til Lofoten?

– Jeg flyr nordover og har med meg gitarist Edvard Sundquist fra Harstad. Vi låner en bil av hans familie og bruker bil og ferjer. Da spiller vi på kafeer og steder som har både restaurant, overnatting og full pakke. Ikke alle plasser har et utested. Da blir det å snakke med kommunen og spørre om strøm og få lov å spille en halvtime. Reglene er at vi skal spille minst 30 minutter. Vi kan klare flere konserter på en dag.

Er fri og frank

Rossman har regnet på det at hvis han har en konsert hver annen kveld, vil han klare å bli ferdig til 1. april til 2022. Da har han vært innom mange puber, restauranter og trekkfulle samfunnshus ute i havgapet.

– Du skal turnere i nesten to år. Kommer ikke du til å gå lei?

– Jeg blir helt sikkert drittlei av dette turnélivet. Men det er nå jeg kan gjøre det. Jeg er fri og frank og vil ikke bli gammel og tenke på at dette burde jeg ha gjort da jeg var ung. Ingenting hindrer meg å gjøre det, sier 27-åringen.

For å finansiere prosjektet sitt vil han søke Norsk kulturråd, drive med crowdfunding og håpe på honorar og sponsing. Ellers blir det å tære på oppsparte midler.

Stort sett egne låter

– Jeg kan jo håpe at inn imellom møter jeg en raus person sånn at jeg har penger til konserter og reise noen dager.

– Hva skal du spille på konsertene?

– Jeg har massevis av egne låter og kommer til å spille sanger som vil glede folk som ikke har hørt låtene før. Hvis publikum er veldig insisterende, så tar jeg kanskje en Creedence.

Rossman er ute med ny singel, «Høst heila året», et nikk til dårlige vestlandssomre. Han regner med at de mange møtene med folk, natur og bygder kan inspirere til nye sanger. Reisen kommer han til å dokumentere på hjemmesiden sin og Instagram.