DIKT: Haugesunderen på 63 år er en av de flittige bidragsyterne. Framover regner han med å få enda bedre tid til å dyrke skriveinteressen sin.

– Vi har nettopp solgt eneboligen på Hemmingstad og har kjøpt en leilighet ved sjøen, sier Egeland-Eriksen.

Han er utdannet tømrer og bygningssnekker. Lenge jobbet han i Ludvik Eriksen Trykkeri. I 1997 begynte han på Byggmakker, det som i dag er Montér. En kronisk sykdom gjorde at han måtte gå ned i halv stilling. Nå jobber han 20 prosent.

Dikt som time out

–Jeg skrev en del da jeg var yngre. I 2011 ville teatersjef Birgit Amalie Nilssen ha innspill til forestillingen «Amanda». Jeg fikk god respons blant mine Facebook-venner og andre venner. Siden da har jeg skrevet mer. Det går både i viser og dikt. Jeg ser på dikt som en time out, en avkjørsel ut av motorveien, sier Egeland.

Han har skrevet viser som han har framført selv, og har blant annet sunget for fangene i Haugesund fengsel. Etter 2011 har skrivemåten hans blitt friere. Han gir avkall på rim og rytme og skriver fram stemninger.

Tekster med rim blir gjerne til visetekster.

– Diktkonkurransen til Vise- og lyrikkfestivalen og Haugesunds Avis er et godt tiltak. Jeg har sendt bidrag flere ganger. Det var litt stas å se diktet mitt komme på trykk et av årene. Jeg skriver ofte dikt som jeg legger ut på Facebook. Da får du gjerne en reaksjon på det du skriver. Ellers er jeg innom flere fora for dikt på nettet som Forfattere uten grenser, PoesiRingen og Diktkammeret.

Blå dag

Denne gang trykker vi ett av diktene til Stein Egeland- Eriksen, «Blå dag». Her nevner han både navn på blomster og stjerner og bruker bilder.

– Jeg synes det er helt greit hvis jeg leser et dikt og må lese det flere ganger for å få en mening. «Blå dag» er ikke noe politisk dikt. Jeg skriver ofte om skjebner som faller utenom, og hører til på venstresida.

– Skal du på Vise- og lyrikkfestivalen?

– Pleier å få den med meg. Har også sans for Kulturnatt Haugesund og Musikkfest som lar amatørene slippe til. Trives godt på Høvleriet. Ulempen er at de som sitter framme har lyst å få med seg tekstene, mens de ved langbordene er på kafé. Dikt er sårbart for utenforstående lyder, mener dikt- og viseskriveren. Og han ønsker at festivalen har egen konkurranse for viser og visetekster.

Liker dialekt

– Språket mitt ligger midt mellom bokmål og nynorsk. Liker å bruke dialekt, sier Egeland-Eriksen.

Han synes det gror fram fine lokale lyrikere som Lise-Marte Vikse Kallåk og Runa Adelsten Jensen.

Marit Stueland (43) har vi plukke tilfeldig ut av de mange innsenderne. Så viser det seg at hun vant diktkonkurransen vår i 2013 med et personlig dikt som hun skrev etter at hun mistet et barn.

Styrket selvtilliten

– Å vinne konkurransen styrket selvtilliten min når det gjelder skriving. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger, og det betyr mye for det å skrive videre, sier læreren ved Karmsund videregående skole.

Hun bor på Moksheim og bidrar jevnlig med dikt i Vettu Ka – bygdebladet for Fosen, Røyksund og andre steder på fastlandssiden av Karmøy.

Stueland har skrevet siden hun var ung. På videregående kom hun på andreplass i en konkurranse som Lefsa skoledagboka utlyste, og for ti år siden ble hun plukke ut til å lese dikt på Sting under Litteraturuken i Stavanger.

– Hva skriver du om?

– I bygdebladet blir det gjerne hverdagstid. I tøffe perioder kan det å skrive være terapi. Jeg har ikke planer om å utgi bok. Er ikke typen som liker å selge meg selv, sier Stueland,

Hun leverte tre dikt til konkurranse, og vi trykker «Samleren».

Lørdag 4. juni blir det klart hvem som vinner diktkonkurransen som Haugesunds Avis arrangerer i samarbeid med Vise- og lyrikkfestivalen. De tre finalistene får anledning til å lese diktet sitt på festivalen, og diktene blir trykket i Haugesunds Avis.

Diktene

Blå dag

blå dag spelar munnspel

og drysser gyllent stjernestøv

i håret mitt

den er ein gjerdepåle

ved eit jorde fullt av sauaskit

engsvingel og gråstein

og geitrams langs vegkanten

blå dag trekker vekk

soltaket eg ligg under

og senkar purpurrødt

fløyelssceneteppe

for nattsvart himmel

med store bjørn og cassiopeia

og ein uoppdaga lysande komet

som berre eg

kan sjå

Stein Egeland-Eriksen

Samleren

Øve kvasse gråstein

tråkke du

med bare bein

blør, akke deg

men klage sjelden

mase aldri

kreve aldri

for

bare du

leite lenge nok

lide lenge nok

finne du alltid ein

alltid ein

glattslipt, solvarm hjertestein.

Marit Stueland

Regnbuebarn

Er det ingen som snakker om

regnbuebarna

som sitter fastlåst i grånyanser

og rette linjer

som er bak

aldri fyller ut arkene

men går hjem og tegner streker

på armene

Susanne Osmundsen