Så har avgjørelsen falt om vinmonopol på Raglamyr eller ei. Etter å selv ha overvært behandlingen i formannskapet onsdag 16.11 må jeg si at jeg sitter igjen med en svært flau smak i munnen.

Kampen om publikumsflukt fra sentrum til Raglamyr hvis sistnevnte fikk pol var skremmende blant flertallskoalisjonens representanter. Samtidig som de samme representantene fremhevet hvor flott det gikk i sentrum i dag. Nå var de virkelig på gang, Ja det heier vi på alle. Og jeg vil minne om at polet på Markedet fortsatt skal være i sentrum og bistå dem av publikum som søker dit.

Da Raglamyr ble etablert ble det et trekkplaster for Haugesund kommune som gjorde at kommunen trakk så mye handlende til området at Haugesund tronet på handelstoppen pr. innbygger i Norge. Da var ikke polet en konkurransefaktor. Vi hadde et i Kopervik, og et i sentrum av Haugesund.

Nå har dette snudd totalt med at Aksdal har fått, Oasen har fått, Etne har fått, Ølen har fått, og Sveio får. Det betyr at Raglamyr blør og mister omsetning foreløpig til de samme nevnte kommunene. Og det som verre er – Haugesund kommune bidrar med sitt vedtak nå til at handelslekkasjen ut av kommunen øker og arbeidsplassene på Raglamyr blir i hvert fall ikke sikrere.

Under debatten i formannskapet kom det tidlig frem at tilliten til kommunedirektørens positive innstilling for 3. gang, ikke passet for flertallet, og det var ganske spisse formuleringer fra opposisjonen om dette var å betrakte som mistillit til kommunedirektøren. Harald Larssen Lønning engasjerte seg kraftig i sine innlegg, og jeg må si at Høyre mister en meget god politiker hvis han velger å gi seg ved neste valg.

Et av de mest spennende argumentene jeg ventet på var Eidesen fra Senterpartiet som skulle redgjøre hvorfor han plutselig hadde fallt ned på flertallets side, - var at han hadde gjort som Einar Gerhardsen i sin tid - «snakket sammen med gode kollegaer» og funnet frem til en lykkelig løsning. Det underlige i den situasjonen var at hans partifelle og nestleder i Haugesund Senterparti, Tor Inge Vormedal i Haugesunds Avis stod frem og fortalte at Senterpartiet var for pol på Raglamyr. Så om Eidesen mente at han hadde partiet i ryggen er litt uklart.?

Slik synes det å være i politikken i Haugesund - at hadde Eidesen blitt syk og Vormedal hadde møtt som varamann hadde det blitt pol på Raglamyr.

Stort nærmere hestehandel kommer du ikke……………..

Kjell A. Underhaug

Haugesund