Gå til sidens hovedinnhold

Politikere, nå må dere skjære gjennom

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den opprinnelige planen til politikere og administrasjon i Haugesund, var å rive Haraldshallen til våren, og etablere et midlertidig basseng i Smedasundet. En plan kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen nå har gått bort fra. I Haugesunds Avis 18. november kan vi lese at ordfører Arne-Christian Mohn sier at han er forvirret og det tror jeg vi alle er.

Kommunedirektøren har vært klar på at vi skal ha et midlertidig basseng, en tanke vi har vent oss til. Plutselig legges det bort, og så skal vi bruke Haraldshallen i tre år til. Jeg forstår ikke hvorfor dette plutselig kommer opp. Forstå det den som kan. Driver kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen et spill for å skyve på/utsette svømmehallsaken, for å slippe utgiftene til ny svømmehall nå? Jeg stiller spørsmålet, for vi er mange som er forvirret nå.

Det hele startet med svømmehall i Grytå, så stadiontomten, så Flotmyr sør så, Flotmyr nord, så midlertidig basseng i Smedasundet, så skal Haraldshallen rives den ene uken, uken etter skal Haraldshallen brukers i tre år til. Midlertidig basseng i Smedasundet blir avvist.

Ordfører Arne-Christian Mohn og flertallspartiene må nå sette foten ned, skjære gjennom og få bygget det midlertidige bassenget i Smedasundet som med tiden kan gjøres permanent med tak. Da kan det avløse Haraldshallen med den lovpålagte svømmeopplæringen, frem til den nye svømmehallen blir ferdig. Som etter min og flertallet av brukernes mening (jeg har gjennom årenes løp snakket med mange brukere) bygges i Haraldsvang.

Da Haraldsvang skole og idrettshallen ble foreslått bygget, skrev jeg at den nye svømmehallen måtte inkluderes i de samme planene. Få en samlet pris for alle tre prosjektene. Byggingen kan gå trinnvis, med svømmehallen til slutt etter behov når Haraldshallen fases ut og bassenget i Smedasundet trenger avlastning.

Vi leser i Haugesunds Avis 18. november at Harald Larssen Lønning (H) kommer med nye forslag i saken. Tidligere forslag, stadiontomten og Flotmyr er forslag som har trenert og forsinket byggingen og er noe av årsaken til at vi i dag står uten ny svømmehall.

Det siste nye nå er at Larssen Lønning vil bygge basseng i Smedasundet og muligens legge bort folkebadet på Flotmyr. Flott! Men Larssen Lønning er på ville veier når han også foreslår å leie tid for den lovpålagte svømmeopplæringen i HTK-. hallen. Da slipper Haugesund kommune å ta investeringen selv, er rådet. Dette er korttenkt og kommer til å føre til at Haugesund kommune gjør seg avhengig av en privat aktør.

Langsiktig økonomisk tenkning er viktig. Svømmeopplæringen er lovpålagt av våre sentrale myndigheter og en eventuell leieavtale med en privat aktør kan føre til at kommunen gjør seg avhengig av en privat aktør og må danse etter dennes pipe i fremtiden. Haugesund kommune må selv investere i egen svømmehall i Haraldsvang i tillegg til Smedasundet. Eventuelt ta opp lån og betale ned på egen svømmehall i stedet for å betale HTK-hallen i form av leieutgifter.

Haugesund kommune er ikke på ROBEK-listen lenger, slik som da Nye stadion skulle finansieres. Ved å bygge basseng i Smedasundet og holde Haraldshallen i drift, kjøper vi oss tid og kan bygge svømmehallen i Haraldsvang-prosjektet som trinn tre etter at Haraldsvang skole og idrettshallen er ferdig. Da vil vi ha bassenget i Smedasundet som en publikumsattraksjon og i tillegg ha svømmehall i Haraldsvang.

Behovet for svømmehall vil da være dekket langt inn fremtiden.

Kommentarer til denne saken