Frykter store vannskader - ber statsråden ta affære NÅ

Det forebyggende arbeidet med overvann i kommunene må styrkes, krever blant annet Ap. Her fra storflommen i Odda i 2014.

Det forebyggende arbeidet med overvann i kommunene må styrkes, krever blant annet Ap. Her fra storflommen i Odda i 2014. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fjorårets ekstremvær viser at det haster, mener Ap og to bransjeorganisasjoner.

DEL

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) blir bedt om å få fortgang i arbeidet med regelverket for å hindre store ødeleggelser fra overvann i norske kommuner.

– Det er mye billigere å forebygge enn å betale dyrt når skadene først har skjedd. Ekstremværet vi hadde i fjor viser at det haster med å få styrket det forebyggende arbeidet med overvann i kommunene, sier Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyere tempo

Allerede i desember 2015 fikk Helgesen overlevert utredningen fra et regjeringsutnevnt overvannsutvalg, men forslagene til et nytt regelverk lar imidlertid vente på seg. Det bekymrer også direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann. Hun understreker at departementet må sku opp tempoet med å tilpasse regelverket til et klima i endring.

– Både kommunene, huseierne, utbyggerne og forsikringsselskapene må få avklart hvem som har ansvaret for det forebyggende arbeidet og hvordan det skal finansieres, sier hun.

Store variasjoner

(Siste) Stortingsrepresentant Hege H. Liadal (Ap) er også utålmodig. Hun har rettet et skriftlig spørsmål til klima- og miljøvernministeren om saken. Liadal vil vite når statsråden kan legge fram et konkret regelverksforslag som kan håndtere problemer med overvann på en bedre måte enn i dag.

– Kommunene er godt i gang med å grave opp rør i bygd og by, og vi ser at det velges ulike løsninger og at det er store variasjoner for kommune og forbruker, forteller Ap-politikeren.

– Det er behov for å få på plass et regelverk for håndtering av overvann snarest, tilføyer hun.

Saken fortsetter under bildet.

Forbundsdirektør Julie M. Brodtkorb mener hendelsene med ekstremvær i fjor viser at det haster med å få styrket det forebyggende arbeidet med overvann i kommunene.

Forbundsdirektør Julie M. Brodtkorb mener hendelsene med ekstremvær i fjor viser at det haster med å få styrket det forebyggende arbeidet med overvann i kommunene. Foto:

Det er mye billigere å forebygge enn å betale dyrt når skadene først har skjedd.

Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund.

45 til 100 milliarder

Dersom ikke regjeringen gjennomfører nødvendige tiltak, kan skadene fra overvann i verste fall beløpe seg fra 45 til 100 milliarder kroner de neste 40 årene, ifølge overvannsutvalget.

– For hver måned som går uten et regelverk som er tilpasset et klima i endring, jo større kostander og ulemper får vi som samfunn, mener Ap og de to bransjeorganisasjonene.

Må utrede

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og Miljøverndepartementet (H) sier til ANB at mange av overvannsutvalgets forslag må utredes grundigere før departementet kan sende dem på høring og fremme lovforslag i Stortinget.

– Utvalget har foreslått å endre en rekke lover og forskrifter for å legge til rette for at kommunene kan håndtere overvann bedre. Dette arbeider vi med å følge opp i flere departementer, og vårt departement koordinerer dette arbeidet. Noen mindre forslag er allerede gjennomført, forteller Lunde.

Han påpeker samtidig at vann på avveie er et økende problem blant annet på grunn av klimaendringene.

– Vi må håndtere overvann på en god måte for å tilpasse samfunnet til et varmere og våtere klima. Alle de ulike sektorene har ansvar for klimatilpasning, men kommunene har en særskilt viktig rolle, sier han. (ANB)

Artikkeltags