Politiet må gi innsyn i lønn

MYE ARBEID: Administrasjonssjef Modolf Haraldseid risikerer mye arbeid om politiet må gi ut sladdede lønnsslipper til alle som spør. Foreløpig har få spurt. arkivfoto: Harald nordbakken

MYE ARBEID: Administrasjonssjef Modolf Haraldseid risikerer mye arbeid om politiet må gi ut sladdede lønnsslipper til alle som spør. Foreløpig har få spurt. arkivfoto: Harald nordbakken Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

En anonym e-post-avsender krever innsyn i en spesifikk politimanns lønn. Og får det.

DEL

HAUGESUND: Konsekvensen av offentlighetsloven rammer privatlivet når lønnsslippen kan bli sendt ut til hvem som helst.

– Jeg har fått reaksjoner fra ansatte som mener at lønnsslippen er et privat anliggende, sier administrasjonssjef Modolf Haraldseid i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt (HSPD).

Del på Facebook

Datatilsynets Ove Skåra sa til nettstedet digi.no i september at «en lønnsslipp er i utgangspunktet offentlig informasjon, og det stilles ikke krav til at den som ber om innsyn må være navngitt eller måtte forklare hva man skal bruke opplysningene til».

Altså risikerer alle offentlig ansatte å måtte vise bruttolønna til den som ber om det.

Dette er forespørselen:

«Hei,
En offentlig ansatts lønnsslipp anses i utgangspunktet som offentlig informasjon.
– Ønsker med henvisning til Offentlighetsloven oversendt månedlige lønnsslipper for ansatt i deres Politidistrikt, xxx, f. xx. xx. 19xx, (vår anonymisering, journ.anm.) i perioden fra 1. januar 2005 til og med siste utsendte lønnsslipp i 2011.
Siden bidragstrekk, kontonummer, eller andre taushetsbelagte opplysninger ikke anses som offentlig informasjon, bes det om at disse opplysningene strykes/fjernes/redakteres fra lønnsslippene før disse oversendes som lesbare .doc. xls eller. pdf-filer til denne e-postadressen: nopplysninggmail.com.
Mvh., Nopplysning».

Lørdag 26. november sendte Haugesunds Avis en forespørsel til denne e-postadressen med fem spørsmål, og bad om et snarlig svar. Tirsdag 29. november hadde ingen svart på e-posthenvendelsen, verken med svar på spørsmålene eller ved å tilkjennegi at e-posten var mottatt.

Ba om innsyn fra 2005

E-posten til HSPD kom fra adressa «nopplysninggmail.com» 22. oktober, der vedkommende ba om innsyn i lønnsslippen til en ansatt ved politidistriktet fra de siste seks årene.

– Vi har gitt tilbakemelding, men kun med en oppstilling av bruttoinntekt for de årene. Vi må vurdere hvor mye arbeid en slik henvendelse vil gi oss, sier Haraldseid.

Han understreker at HSPD er tilhenger av åpenhet, og at folk skal kunne få innsyn i hva skattebetalernes penger brukes til.

– Jeg synes likevel at dette er en spesiell form for innsynsbegjæring, sier Haraldseid, som i løpet av sine elleve år som administrasjonssjef har fått en knapp håndfull slike henvendelser.

Tas opp i fagforbund

HSPD kontaktet Justis- og politidepartementet da henvendelsen kom, og svaret fra juridisk avdeling var:

– Opplysninger om lønn og andre godtgjørelser fra organ som er omfattet av offentlighetsloven er ikke ansett som personlige forhold, og er derfor ikke omfattet av taushetsplikt på det grunnlag.

Lokallagsleder i Politiets Fellesforbund (PF) Einar Endresen sier at politiet må selvsagt forholde seg til lovverket.

– Men jeg vil si det er et merkelig regelverk hvis anonyme kan be om slike innsyn. Jeg vil ta dette opp med PF sentralt, sier Endresen.

Politimannen ønsker ikke selv å kommentere saken overfor Haugesunds Avis.

Opplysninger som kontonummer og bidragstrekk er ikke offentlige.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK:

Artikkeltags