POLITIKK: Hareide snakket med pressen mens stemmene fra første avstemning ble telt opp. Delegatene har nå avlagt skriftlig stemme over de tre alternativene rødt eller blått samarbeid eller bli i opposisjon.

– Jeg tror det blir et flertall for det alternativet som Olaug og Kjell Ingolf har ivret for, men jeg har ikke gitt opp, så jeg er spent, sier Hareide.

Han avviser at han har jobbet for å overtale enkeltrepresentanter, og sier han selv kun har brukt talerstolen for å argumentere for sitt syn.

– Vi har latt debatten styre. Hver enkelt må stemme i tråd med sitt ønske så forstår jeg at mange kjenner seg forpliktet til mandatet de har fått fra fylket, sier han.

Han har liten tro på at opposisjonsalternativet vinner fram.

– Det vil overraske ham veldig om ikke det er nå sånn at det blir ett av de reelle veivalgene som vil lander på i løpet av ettermiddagen, sier Hareide.

KrF-lederen forsvarer at han valgte å kunngjøre at han går av dersom han ikke vinner fram med sitt røde alternativ.

– Med de spekulasjonene som har vært i mediene, så mange blant landsmøtedelegatene som har kjent til det, var det riktig å informere om det, sier Hareide, som tilføyer at han var forberedt på å få kritikk.

Hareide gjør det klart at det ikke er naturlig for han å være del av en borgerlig regjering. Han sier at han skal fortsette å jobbe for KrF i Stortinget dersom han taper. Sentralstyret og stortingsgruppa skal møtes umiddelbart etter at landsmøtet er ferdig fredag.

– Lander vi på et reelt veivalg vil det være regjeringsforhandlinger av ett eller annet slag. Vi må forberede oss på det, sier han.

Her kan du følge landsmøtet direkte: