Krever bedre kvalitet

Ap-leder Jonas Gahr Støre la mandag fram partiets plan for en bedre eldreomsorg. Blant annet lanserte de tiltak for at det skal bli lettere for eldre å bo hjemme, samt en storstilt satsing på velferdsteknologi.

Ap-leder Jonas Gahr Støre la mandag fram partiets plan for en bedre eldreomsorg. Blant annet lanserte de tiltak for at det skal bli lettere for eldre å bo hjemme, samt en storstilt satsing på velferdsteknologi. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Arbeiderpartiet vil stramme opp kravene til kommunene for å sikre bedre eldreomsorg.

DEL

Gammelt nytt, mener kommunene selv.

– I denne stortingsperioden vil antallet mennesker over 80 år stige kraftig. Det betyr at de politiske valgene vi tar tidlig i perioden får stor betydning for hvordan vi skal møte det omsorgsbehovet som da vil komme.

Det sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han mandag la fram sin plan for å styrke eldreomsorgen de neste fire årene. Bo hjemme-reform, kvalitetsreform og aktivitetsreform var stikkordene i planen.

Finansiering

Med seg på laget hadde han eldrepolitisk talsperson Tove Karoline Knutsen (66) og tidligere stortingspresident og fylkesmann i Buskerud, Kirsti Kolle Grøndahl (73).

– Disse grepene må vi gjøre fordi vi kommer til å bli veldig mange flere eldre. Nå kommer min generasjon, etterkrigsgenerasjonen, for fullt. Det vil si at vi at den eldre befolkninga nå vil bestå av to generasjoner – sånne som meg som er nesten pensjonist og generasjonen til mora mi som døde i fjor. Da var hun nesten 100, sier Tove Karoline Knutsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

På Aps 16 punkters liste kommer de med en rekke løfter til bedre kvalitet på omsorgstjenestene i kommunene, og de ønsker en slags statlig norm for kvalitet med statlige innsatsteam som skal følge opp omsorgsarbeidet. Men et konkret antall milliarder kroner til kommunene har ikke partiet noen løfter om ennå.

Saken fortsetter under bildet.

– Løftet er ikke vagt. Det blir mer penger. Men det er ikke så lett å si hva behovet blir, sier Kolle Grøndahl til ANB.

Men tøffere kvalitetskrav fra staten til kommunene imponerer ikke kommunenes organisasjon KS.

Kvalitetskrav

– Alle partiene på Stortinget er opptatt av å stille relevante kvalitetskrav. Alle vil satse på kompetanseheving i tjenestene. Alt dette er vel og bra, og verken hos Ap eller de andre partiene er det noe problem med intensjonene. Utfordringene blir å finne ressursene til å gjennomføre tiltakene, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS.

Han viser til at ingen av punktene Arbeiderpartiet la fram mandag egentlig er nye. Alt ble vedtatt på landsmøtet i vår.

– Spørsmålet er hvordan kravene stilles. Hvis det kommer detaljerte prosesskrav om hvordan kommunene skal løse hver enkelt tjeneste vil det svinebinde de ansatte, og det vil bli vanskeligere å få god kvalitet ut av pengene. Men om det stilles krav til hvordan brukerne opplever tjenestene, med krav til resultater etter objektive mål er det kvalitetskrav alle ønsker, sier Eide.

Kolle Grøndahl, som har ledet utvalget som har meislet ut en ny eldrepolitikk, er enig i at det ikke er så mye ny Ap-politikk som ble lagt fram mandag.

– Det som er nytt er at vi snakker om det. For eksempel dette med digital opplæring er noe som i dag skjer ganske tilfeldig. Det mener vi at kommunene må sørge for at blir et systematisk tilbud til eldre mennesker, både med utstyr og opplæring, sier hun.

Saken er hentet fra Avisenes Nyhetsbyrå

Artikkeltags