Miljøbevegelsen: Søviknes uten troverdighet

Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister med svekket troverdighet, mener miljøorganisasjonene.

Terje Søviknes (Frp) går av som olje- og energiminister med svekket troverdighet, mener miljøorganisasjonene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Terje Søviknes (Frp) burde gått av på Goliat-håndteringen, mener Bellona-leder Frederic Hauge. Greenpeace mener Søviknes ble en belastning for regjeringen.

DEL

Hauge slår fast at Søviknes går av som olje- og energiminister med «sterkt svekket troverdighet» når det gjelder Goliat, som to år forsinket ble satt i drift som det første oljefeltet i Barentshavet.

– Den saken ble ekstremt dårlig håndtert. Den burde ført til hans avgang og står som en ripe i lakken hos Søviknes, sier Hauge.

Han legger til at den sannsynlige etterfølgeren, Kjell-Børge Freiberg, er for åpning av Lofoten.

– Ham får vi sette oss ned med. Vi har som kjent svært gode argumenter imot, sier Hauge.

En belastning

Greenpeace-leder Truls Gulowsen mener at Søviknes har utmerket seg ved å følge oljeselskapenes og ikke fellesskapets beste i norsk oljepolitikk.

– Det er helt greit at Søviknes får avløsing. Han har drevet en oljepropaganda som nærmest har konkurrert med interesseorganisasjonen Norsk olje og gass-leder Karl-Eirik Schjødt-Pedersen om å være talsmann for bransjen, sier Gulowsen til Stavanger Aftenblad.

Gulowsen mener at Søviknes av den grunn er blitt en belastning både for oljeselskapenes og regjeringens klimatroverdighet.

Strid med mål

Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord sier til NTB at olje- og gassnæringen med Søviknes som statsråd har sluppet ut 790 millioner tonn CO2, som tilsvarer 14 ganger Norges årlige utslipp.

– I et klima- og miljøperspektiv kunne Norge nesten ikke hatt en verre oljepolitikk. Stikk i strid med verdens klimamål har Søviknes delt ut store områder i Arktis og Barentshavet, sier Eiterjord.

Mørkt kapittel

SV-leder Audun Lysbakken mener at både Søviknes og avtroppende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen aktivt har motarbeidet Norges klimamål for 2020 – «ved å la oljepumpene gå og prioritere rådyre motorveier fremfor kollektivtrafikk».

– De nye har en formidabel ryddejobb, men jeg har lave forventninger, sier Lysbakken i en epost.

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, er heller ikke nådig i sin omtale av innsatsen til Søviknes.

– Med rekordmange oljeutlysninger, enorme regnefeil og svært tvilsom oppfølging av Stortingets vedtak, markerer Søviknes en mørk periode i norsk oljepolitikk, sier han i en kommentar til statsrådens avgang.


Hermstad mener et absolutt minimum burde være en oljepolitikk som ikke er på kollisjonskurs med Parisavtalen og Norges egne klimamål.

– Dessverre har oljegrådighet blitt regelen, snarere enn unntaket, for denne regjeringen. De driver en rovdrift på miljøet vi ikke kan akseptere, hevder MDGs talsperson.

Artikkeltags