Høyre vil frata kirken rett til å vie folk

 Partiet har i utkastet endret syn på vigselsordningen etter en lang runde internt, forteller nestleder Bent Høie.

Partiet har i utkastet endret syn på vigselsordningen etter en lang runde internt, forteller nestleder Bent Høie. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Staten skal ha vigselsrett alene, mens tros- og livssynssamfunn bare skal være seremonimestere, foreslår Høyre i utkast til nytt partiprogram.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

OSLO: Partiet har i utkastet endret syn på vigselsordningen etter en lang runde internt, forteller nestleder Bent Høie.

– Staten vil med forslaget overta alt papirarbeidet og de juridiske sidene. Men folk vil også i fremtiden kunne feire et kirkebryllup akkurat som i dag, sier Høie til Vårt Land.

Det er gode muligheter for at forslaget blir en del av en fremtidig regjeringsplattform, tror Høie.

I praksis vil forslaget bety at par som skal gifte seg, først henvender seg til det offentlige, for eksempel byfogden, for å få prøvd og godkjent ekteskapet. Deretter velger paret seremoniform. De som ønsker det, kan henvende seg til en statskirke eller et annet trossamfunn for å få markert bryllupet. Ordningen med borgerlig vigsel skal bestå, slik at de som ønsker en nøytral seremoni, fortsatt kan få velge det.

– Og de som verken ønsker borgerlig eller kirkelig markering, kan nøye seg med bare den obligatoriske registreringen av giftermålet, sier Høie.

Høyres programforslag blir presentert tirsdag. Deretter skal det på høring i partiet før det blir formelt vedtatt på landsmøtet neste vår. (©NTB)

Artikkeltags