42 nye politifolk til Sør-Vest – mens direktoratet kutter

FÅR 42 NYE STILLINGER: Politimester Hans Vik  Arkivfoto: Alf-Robert Sommerbakk

FÅR 42 NYE STILLINGER: Politimester Hans Vik Arkivfoto: Alf-Robert Sommerbakk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det skal ansettes 655 politifolk i politidistriktene i 2017. Vårt distrikt Sør-Vest, tildeles 42 nye årsverk. Samtidig varsler Politidirektoratet kutt både i direktoratet sentralt og i særorganer.

DEL

POLITIREFORMEN: – Jeg er veldig glad for å ha fått en så fin tildeling i år. Jeg mener at det er en klok beslutning fra Politidirektoratet. Vi har presentert en god plan for tildeling av ressurser, og de har tildelt oss disse midlene. Jeg tar det som et tegn på at politidirektoratet har tro på vårt arbeid og vår prioritering, sier politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik til Aftenbladet.

Den nye stillingene skal plasseres ut allerede til våren ifølge politimesteren. Det skal være sammenslåingen av gamle Rogaland politidistrikt og Haugaland politidistrikt som gjør at distriktet er blant vinner i tildelingen.

Politidirektoratet ønsker å bruke mer penger på politidistriktene slik at midlene fordeles på en annen måte enn de foregående 15 årene.

– Økonomimodellen vi har brukt før, har gjort at noen distrikter er blitt underfinansiert. Nå får særlig små distrikter mer ressurser enn tidligere, mens andre får mindre, sier Humlegård.

Fellestrekket for distriktene som får mer, er ifølge direktoratet at de har slitt med økonomien over tid, og at de har hatt bemanningsutfordringer.

Kutter i Politidirektoratet

Kuttene i Politidirektoratet kommer som en følge av at politidistriktene skal prioriteres. Hovedtrekket er at distriktene får mer penger enn før, mens det kuttes i både særorganer og Politidirektoratet, som har økt kraftig de siste årene, skriver Dagbladet.

– Det er ikke lenger noen vekstambisjon for Politidirektoratet. Nå er vi enige om at politidistriktene må få den ressurstilførselen de nå får, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i forbindelse med det såkalte disponeringsskrivet for norsk politi som ble lagt fram torsdag.

I rute med bemanningsmål

Ifølge Politidirektoratet skal det ansettes 655 politikvinner- og menn i politidistriktene i 2017. Etaten vil ved utgangen av året være i rute med å nå målet om 2 politifolk per 1000 innbyggere, heter det i en pressemelding.

Det totale budsjettet i tildelingen er 17 milliarder kroner. Inkludert såkalte frie midler er økningen på 1,6 milliarder kroner fra 2016. Bare 196 millioner kroner er imidlertid til politidistriktenes frie disposisjon – blant annet går 1,28 milliarder kroner til å dekke lønnsøkning, pensjon og ekstrakostnader ved dyrere varer og tjenester, skriver Politiforum.

Artikkeltags