Gå til sidens hovedinnhold

Praktisk undervisning i Haugesundskolen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ludvik Vea ved Åkrahamn vgs ble denne uken kåret til årets matematikklærer i Norge. Det er spesielt hans evne til å knytte kompetansemålene i matematikk til det praktiske arbeidet i verkstedet og på byggeplassene som ble vektlagt. Slik praktisk undervisning trenger vi mer av.

Gjennom praktisk undervisning beveger man seg bort fra det tradisjonelle skolearbeidet hvor elevene sitter ved pultene og leser, skriver og snakker. Arbeidsmetodene er mer varierte, og aktiviteter knytter sammenheng mellom kunnskap og handling. Man tar også gjerne i bruk andre læringsrom, som f.eks. naturen.

I HA høsten 2020 kunne vi lese om Brakahaug skole i Haugesund hvor elevene i 5. klasse og lærere bygget en bro over en bekk bak skolen. Dette praktiske prosjektet var tverrfaglig som involverte fagene norsk, matte, naturfag og kunst- og håndverk. Hauge skoles bruk av Lotheparken er et godt eksempel på hvordan parken bruks som læringsrom.

Alle elever skal oppleve mestring i skolen, hvis ikke forsvinner motivasjonen for læring. Noen lærer bedre når de får bruke hendene og er aktive, og samspill mellom det teoretiske og det praktiske åpner flere dører til kunnskap for alle elever. Derfor er praktisk undervisning viktig.

Elevundersøkelsen 2020 viser at praktisk undervisning er det området ungdomsskoleelevene i Haugesund er minst fornøyd med. Derfor må vi sammen finne ut hvordan vi kan legge til rette for mer slik undervisning. Mangler skolene ressurser og utstyr, er det timeplantekniske utfordringer, er det mangel på alternative undervisningsarenaer, trenger læreren økt kompetanse eller annet?

Skolene i Haugesund praktiserer praktisk undervisning, Brakahaug skole og Hauge skole er gode eksempler. Men vi trenger mer slik undervisning, fordi det vil styrke elevenes motivasjon og læringsutbytte. Da vil flere elever lykkes i skolen.

Bjørn Gunnar Husby

Haugesund Venstre

Medlem utvalg for oppvekst

Kommentarer til denne saken