KARMØY: Fredag kveld Under Vinterkonferansen ble nylig avgått generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA) Rune Hetland, hedret med Presseprisen.

LLA er interesseorganisasjonen for over 110 lokalaviser landet rundt.

Siden 1987 har Haugesund Journalistlag nesten årlig delt ut en pressepris til en person som har gjort en «særlig innsats for å lette journalisters tilgang til informasjon, og som har vist media en velvilje og et samarbeid utover det som yrket og plikter skulle tilsi».

Styret i Haugesund Journalistlag bestemte seg i år for å tøye statuttene litt, og gi prisen til en person som i årevis har stått i bresjen for at media – lokale media især – skal ha integritet, kompetanse og et sterkt engasjement. Han har jobbet for at avisene skal være klokkeklare på hvem de er til for, nemlig leserne og innbyggerne i hele Norges langstrakte land.

I begrunnelsen står det:

«Prisvinneren er en samfunnsengasjert borger som er opptatt av levende lokalsamfunn og lokalt engasjement, og for mange år siden fikk han utløp for dette gjennom sitt journalistiske virke i både regionsavis og lokalaviser. Det samme engasjementet for både journalistikken og lokalsamfunnet har han til gangs ført videre gjennom jobben som generalsekretær i Landslaget for lokalaviser gjennom 25 år.

Både LLA og lokalavisene er prisvinneren en stor takk skyldig. Som følge av sitt store engasjement har han klart å åpne øynene til politikere og andre som har mye å si for rammevilkårene til mediebransjen. Noe som blant annet viser igjen i fjorårets mediemelding. Uansett farge på regjeringene, har ingen unngått hans og LLA sitt ustoppelige engasjement for lokalavisene. Dermed har lokalavisene stadig fått mer respekt, og et velfortjent løft i produksjonsstøtten.

Årets vinner blir omtalt som ekstremt kunnskapsrik. Kanskje den i Norge som vet mest om medium. Lokalavisene har fått store løft både i kroner, statlig støtte og ikke minst i status. Avisene er blitt bedre, og prisvinneren stiller opp i alle sammenhenger, så lenge han kan få skryte og snakke varmt om lokalavisene».