Agnes Ravatn
"Stillstand – Sivilisasjonskritikk på lågt nivå"
Samlaget 2009
126 sider

BOK: I vårt elskede kystland kjæles det med fagre verdier hvor fornyelse og progressivt tankegods flyter rundt som redningsbøyer få greier å få skikkelig tak på. Da er det befriende at en freidig observatør som Agnes Ravatn plasker til og beskriver samfunnet så merkverdig utviklingshemmet det gjerne framstår for et ungt menneske av i dag.

I debutboka "Veke 53" (2007) var hovedpersonen en frustrert, middelaldrende, mannlig, ensom sjel. Nøkkelpersonen nå er fabulerende, ung, kvinne og engasjert: Ravatn selv.

"Stillstand" er en samling tekster forfatteren fra Ølen har skrevet for Dag og Tid. Norge rundt har hun vært i jakten på steder hvor nasjonens stagnasjon utfolder seg.

Ravatn har ikke slitt med å finne sine arenaer. Kjøpesenteret Markedet i Haugesund. Kafé i Ålesund. En rettssak. Et nasjonalgalleri. Syden.

Ravatn observerer, skreller bort fasader og fjas før hun plasserer det hverdagslige inn i humorbefengte rammer. Gjør det rutinemessige og dagligdagse viktig. Alt fra småpraten rundt kafébordet til trykkende 17. mai-fest i Ølen.

Skarpt gjort, nådeløst betraktet, ærlig fortalt. Med en humor hennes skrivende kolleger og andre sjels- og samfunnsanalytikere har god grunn til å misunne henne.