Biblioteket forfaller

I taket i hovedsalen til Haugesund folkebibliotek virker bare en av lysarmaturene. Biblioteksjef Torill Borge Horneland er bekymret for forfallet.

I taket i hovedsalen til Haugesund folkebibliotek virker bare en av lysarmaturene. Biblioteksjef Torill Borge Horneland er bekymret for forfallet.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

For lite lys og for dårlig vedlikehold. Heisen er for trang til større rullestoler og barnevogner. Haugesund folkebibliotek er i forfall. Biblioteksjefen fortviler.

DEL

HAUGESUND: – Jeg synes Haugesund fortjener bedre. Inventar burde vært skiftet ut, og bygget har ikke vært vedlikeholdt skikkelig. Vi hadde håpet å få en oppgradering de neste årene, men forslagene om en halv million kroner i 2010 og tre millioner i 2011 er strøket i rådmannens budsjettforslag, sier biblioteksjef Torill Borge Horneland.

Da bibliotekbygget sto ferdig i 1967, var det topp moderne. Et fantastisk bygg tegnet av arkitekt David Sandved. Det var byens stolthet, og mang en biblioteksjef kom på synfaring. Fortsatt er bygget staselig, men mye har ikke forandret seg på de 42 årene.

Biblioteksjefen tar oss med på en runde for å vise hva som mangler og hva som trenger oppgradering. I andre etasje er det barne- og ungdomsavdeling. Den er pusset opp og er byggets stolthet. Dekoren i ungdomsavdelingen er gjort av skoleelever. Har du barnevogn og skal til barneavdelingen, må du ta heis.

For trang heis

– Heisen er for trang for større barnevogner og større rullestoler. Sitter du i rullestol når du ikke opp til knappen. Det hender at heisen stopper mellom to etasjer, sier Borge og Horneland.

Hun ser utover selve hovedsalen. Det er kun lys i én av de åtte lysarmaturene. På kveldstid er det for lite lys for dem som jobber ved utlånsskranken.

De fleste reolene har fått merke tidens tann. Listene fliser seg opp. Sekretær Bente Kallevik Andersen viser pinsetten for å trekke ut flis.

Mye fungerer ikke: Dørterskler, heisen, det er dårlig arbeidslys og hardt gulv. Det gjør at ansatte har fått rygg- og beinproblemer. Men det sosiale miljøet er veldig bra, sier hun.

Sekretær Hilde Hollekim sier det slik: Vi er ikke her på grunn av inventaret.

Utlånsrekord

– Vi har ikke fått fulgt opp teorier om moderne bibliotekdrift. Når CD-er står stablet i reoler, er de mindre innbydende enn disse som er plassert på utstilling. Vi vil ha en moderne, innbydende foajé som kan lose folk inn i biblioteket. En rullestolbruker må ha hjelp for å komme inn i bygget, sier Borge Horneland.

Selv om bygget har mangler og skranter, blir det mye brukt.

Ca. 150.000 mennesker er innom biblioteket i løpet av året. Det skaper slitasje, men samtidig setter personalet pris på alle kundene.

Oktober 2009 var beste utlånsmåned noensinne, med 19.496 utlån totalt.

Den gamle rekorden var fra oktober 2003 (19.203).

- Det skal feires, sier biblioteksjefen.


Artikkeltags