Dypt personlig

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

Maria Amelie

«Ulovlig norsk»

Pax forlag 2010

217 sider

BOKANMELDELSE: «Jeg tenkte så mye på at jeg var norsk, at jeg helt glemte den andre problemstillingen, nemlig at jeg ikke fantes», skriver den mest omtalte personen i landet for tiden, Maria Amelie i den dypt personlige boka «Ulovlig norsk».

Boka skildrer hvordan det er å være illegal, papirløs innvandrer i det norske samfunnet, og var en hovedgrunn til at forfatteren ble kåret til Årets Nordman i 2010 av magasinet Ny Tid.

Som «Piken med svovelstikkene» av i dag står Maria Amelie utenfor og ser storøyd på det hun så gjerne vil ha i det norske samfunnet, men likevel ikke kan få – hun har ikke konto, pass eller statsborgerskap. Usynlig, men likevel til stede. Og full av virketrang.

Vi møter henne fra hun og foreldrene kommer til landet i februar 2002 til hun som fullt integrert nordmann oppsummerer den reisen hun har gjort, både bokstavelig og billedlig, høsten 2010.

En reise fra Kaukasus via Finland til Norge; først til Tønsberg og så studieår i Trondheim.

Boka er bygd opp av dagboknotater, frie skriftstykker og gjennom reflekterende blogginnlegg.

Kronologien er derfor tidvis hoppende, men det forringer likevel ikke leseopplevelsen og opplevelsen av stort alvor.

Boka gir svar, men lar andre være ubesvart: Hvorfor måtte familien flykte? Hvorfor er det farlig å reise til Russland?

En foreløpig epilog kan kanskje tilskrives norske myndigheter, som med eklatant umusikalitet sørget for å anholde Maria Amelie utenfor Nansenskolen – kjent som humanismens høyborg i Norge. Og rettsapparatet som har utfordret denne beslutningen.

Den norske asyl- og innvandrerhistorien er tilført nye kapitler noen dager i januar 2011.

Anmeldt av Geir F. Lie

Artikkeltags