En mann av ord

«Lustrum» er andre bind i Robert Harris’ 
trilogi om politikeren, advokaten og taleren Marcus Tullius Cicero.

«Lustrum» er andre bind i Robert Harris’ trilogi om politikeren, advokaten og taleren Marcus Tullius Cicero. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

På maktens høyde.

DEL

Robert Harris:
«Lustrum»
Roman
Oversatt av Frank Lie
Cappelen Damm 2010
418 sider
På maktens høyde.

BOK: «Lustrum» er andre bind i Robert Harris’ trilogi om politikeren, advokaten og taleren Marcus Tullius Cicero.

Mens første bok tok for seg oppkomlingens systematiske klatring i hierarkiet, treffer vi nå Cicero på høyden av sin makt.  Året er 63 f. Kr. Cicero er konsul, det høyeste embetet en mann kan ha i den romerske republikken.

Tittelen var forbeholdt den ypperste eliten, ja, nærmest en umulighet å oppnå for menn uten formue, militær erfaring eller riktig familiebakgrunn. Cicero har ingen av delene, men tar det igjen med sine retoriske evner.

Evnen til å snakke for seg kommer da også sær-deles godt med. Hans konsulperiode preges av uro og planer om statskupp. Når Cicero i tillegg har en merkverdig evne til å gjøre seg til uvenn med noen av historiens største hærførere, Caesar og Pompeius, ligger alt til rette for at det skal gå galt.

Historien fortelles gjennom Ciceros slave og sekretær Tiro. Den historiske Tiro skrev en biografi om sin mester etter hans død. Originalen er gått tapt, men bruddstykker er via andre kilder bevart for ettertiden.

Sammen med nedskrevne taler og brev fra Cicero danner restene av biografien mye av grunnlaget for Robert Harris’ trilogi. En historisk fiksjon, der Ciceros egne ord flettes inn i teksten på elegant vis.

Gjennom alliansebygging og sine taleevner klarer Cicero i første omgang å redde republikken. Men jo større suksess han har, jo mer opptatt blir han med seg og sitt. Og når man egentlig bare vil snakke om sine egne tidligere bedrifter, går det som det ofte går:

Strake veien nedover.
 
Anmeldt av Carsten Kickstat

Artikkeltags