Brudeferden i Hardanger - ingen tvil

EKTE: Jo visst er det Brudeferden i Hardanger. Noen som tviler?

EKTE: Jo visst er det Brudeferden i Hardanger. Noen som tviler?

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Vårt kjære nasjonalklenodium - trygt voktet i Nasjonalgalleriet - materialiserte seg i levende live i tjukkeste Hardanger i går.

DEL

- Se hvor likt, jublet ordførerne fra Odda og Ullensvang. I går mobiliserte hele Hardanger for å slå tilbake tilløpet til kunstnerisk tilsnikelse fra sogneriket. Brudeferden i Hardanger, den er og blir en brudeferd i Hardanger. Og den har i hvert fall ikke foregått ved Balestrand i Sogn og Fjordane. Dermed basta!

Verken VG eller sogninger - de som påsto at Tidemand og Gude malte etter brudeferd og landskap i Sogn - var å se ved Sandvinsvatnet i går. Derimot hadde alt som kunne krype og gå av oppegående hardinger funnet plass ved Sandvinsvatnet for å forsvare en av Hardangers helligdommer. Ordføreren i Ullensvang hadde med seg det ypperste av finkultur og kunstelskere fra fjorden, oddordfører Toralv Mikkelsen stilte i bunad, og politimester Finn T. Rud var høytidelig på plass, for som han sa:
- Dette blir nok en av mine siste embetsplikter.

Samarbeid

Hva han mente om brudeferden vet vi ikke. Jo, han syntes det var vakkert, det er så. Dessuten blir han sannelig ikke overrasket dersom hardingene finner på å politianmelde sogningene for ikke å bruke redningsvest i robåtene sine.

I VG stilte de nemlig opp i en nesten synkeferdig båt - fullastet med mennesker. Også de for å dokumentere at brudeferden kom derfra.
Men nå mener både Mikkelsen og Lutro at tingene er dokumentert en gang for alle. Ja, Toralv Mikkelsen var nesten rørt til tårer, så vakkert var det. Men Ullensvang-ordføreren vrei seg litt da han fikk spørsmål fra Haugesunds Avis hvordan det føltes å rekonstruere selveste Brudeferden like bak Odda Smelteverk.

Men som han sa:
- Dette er et samarbeidsprosjekt i Hardanger.
kai.inge.melkeraaen@haugesunds-avis.no

Artikkeltags