HAUGESUND: – Dette er gledelig. Jeg var på Karmøy da jeg leste om konkurransen og sendte inn tre dikt. Nå har jeg vært en periode i Beirut, men rekker nok ikke å være med på Vise- og lyrikkfestivalen, forteller Eines til Haugesunds Avis.

Juryen er ledet av Andreas R. Meland, og de var ikke i tvil om at Eines var årets vinner. Her er begrunnelsen fra juryen:

«Antallet innsendte bidrag i år var meget imponerende og gledelig. Det er rørende å kunne registrere at det finnes så mange skrivende mennesker blant oss. Det er åpenbart at lyrikken ikke er for de få – den betyr mye for mange.

I bunken av gode innsendte bidrag var det en innsender som utmerket seg. Årets vinner sendte inn tre dikt. De holdt alle så høyt nivå at juryen syntes det var vanskelig å plukke ut bare ett. Vinneren presenterer et ferdig tilskåret lyrisk univers, der tematikk og billedbruk går igjen i tekstene.

Man får et inntrykk av at tekstene er hentet ut av en større samling, og vi fikk alle lyst til å lese mer. Vinneren har et solid grep om språket og de virkemidlene han bruker. Uten store fakter og med enkle ord sanseliggjør han det han skriver om for oss og får tekstene til å framstå som tredimensjonale og levende».

Eines er fra Lofoten og bor i Oslo og har jobbet som sykepleier. Han har slektsrøtter på Haugalandet og i Sunnhordland. Oldefaren hans kom fra Bømlo.

Vinnerdiktene 

Fremføres på Høvleriet

– «1948» og de to andre diktene er hentet fra noe som kan bli en ny diktsamling, sier Eines som debuterte med «Sakte kjem eg der» på Bokforlaget Publica. 67-åringen studerer arabisk og driver også med maling.

Siden han ikke får anledning til å lese vinnerdiktet på Høvleriet i kveld, har Roald Ellingsen sagt ja til det. Han får delt andreplass med diktet «Sandve. Mai 2115». Han kommer fra Flekkefjord, men har bodd i over 40 år i Haugesund.

– Jeg begynte å skrive i studietiden i Bergen. Skrivingen har gått i bølger. Jeg har vært aktiv i mange år på Diktkammeret til Dagbladet. To ganger har jeg hatt gleden av å bli nominert til månedens poet. Det har vært artig, sier skribenten som har jobbet i DNB i Haugesund en årrekke. Han er en habil fotograf og deler gjerne med oss et av naturmotivene sine.

– Dette var morsomt. Klart jeg vil lese opp diktet mitt «Meir far enn den ekte», sier Hildbjørg Fludal fra Sveio.

Hun bor i Sandeid og er ansatt i Vindafjord kommune. Der er hun ingeniør og jobber med vei, vann og kloakk. Nylig leste hun opp et av diktene sine for 130 ingeniører.